lauantai 30. joulukuuta 2017

Gluteenittomat Omenaiset sämpylät

Olen niin ihastunut näihin valmiisiin, gluteenittomiin jauhoseoksiin, että voisin leipoa vaikka aamusta iltaan. Aiemmin ostin marketeista myydyimpien jauhovalmistajien gluteenittomia jauhoja ja tuskailin, kun leipomukset eivät tahtoneet onnistua. Nyt sain käyttööni Virtasalmen Viljatuotteen gluteenittomat jauhoseokset ja niistä kyllä huomaa heti, että ne on kehitetty leipojaa ajatellen. Niillä ei voi epäonnistua.

Itse tehty leipä oli taas lopussa ja mietin, että voisin käyttää leipätaikinaan pikku annoksina syksyllä pakastamaani omenasosetta. Siitä ajatuksesta lähti tämä ohje:

Ainekset


2.5 dl   vettä
25 g     hiivaa
3/4 tl   suolaa
1 rkl      siirappia
1 dl       omenasosetta (sokeriton tai vähäsokerinen)
1 dl       hienoa porkkanaraastetta
2 dl      Virtasalmen Viljatuotteen gluteeniton kaurajauhoseosta
2 dl      Virtasalmen Viljatuotteen rouheinen gluteeniton jauhoseosta
0.25 dl rypsiöljyä

Lämpimään veteen sekoitin ensin hyvin kaikki muut paitsi jauhot ja öljyn. Sitten lisäilin jauhoja hitaasti käsin vaivaten ja lopuksi öljy. Jätin taikinan levähtämään kymmeneksi minuutiksi. Taikina on vähän  löysä, mutta siitä on helppo leipoa jauhotetulla alustalla 12 sämpylää. 

Sämpylät saivat nousta vielä puolisen tuntia. Voitelin ne munalla, vedin terävällä veitsellä viillon keskelle ja ripottelin päälle kuorittuja seesamin siemeniä. Ja sitten uuniin pariinsataan asteeseen. Paistoin sämpylöitä 25 minuuttia. Korkeampi paistolämpötila olisi lyhentänyt paistoaikaa, mutta leivinuunissahan sitä ei voi säätää tapauskohtaisesti. Hyvin silti onnistuivat pitkään paistettunakin.

Aikoinaan äitini opetti miten tunnistaa kypsäksi paistuneen ruisleivän. Leivän pohjaa kopautetaan sormilla ja kumea, ontto ääni on merkki kypsästä leivästä. Toimii näköjään sämpylöissäkin, kokeilin konstia pitkästä aikaa näihin sämpylöihin.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti