Mutta kun puolukat ja kinuski tulivat mieleeni, päätin soveltaa tätä yhdistelmää jotenkin leivontaan. Kehittelin näistä aineksista makeaa piirakkaa, jota itse asiassa leivoinkin kaksi erilaista versiota. "Arkiversiossa" on tiiviimpi pohjataikina, vähän sämpylätaikinamainen ja "vierastarjottava" versiossa on pehmeä pohja. Molemmissa versioissa puolukan ja kinuskin maut tulevat hyvin esille. Olen kokeillut myös tuplata tuorejuustotäytteen määrän, mutta mielestäni tässä julkaisemani ohjeet ovat parhaimmat.
Vierastarjottavan version ainekset
Pohjataikina100 g voita
0.5 dl sokeria
1 muna
0.5 dl kevytkermaa 15 %
0.5 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteenitonta tattarirouhetta
1 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteeniton tumma jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta
Täyte
1 muna
1 dl kevytkermaa 15 %
100 g kinuskituorejuustoa
0.5 dl sokeria
0.5 l puolukoita
hillosokeria
Pohjataikinassa vaahdotin pehmeän voin ja sokerin, lisäsin joukkoon munan ja kerman sekä keskenään sekoitetut kuiva-aineet. Levitin taikinan piirakkavuokaan ja esipaistoin 175 asteessa 8 minuuttia.
Sen jälkeen lisäsin pohjalle puolukat ja ripottelin päälle hiukan hillosokeria. Puolukoiden päälle kaadoin täytteen sekoitettuna. Ja vielä uuniin edelleen 175 asteeseen 40 minuutiksi.
Arkiversion ainekset
Pohjataikina1 dl kreikkalaista jogurttia
1 muna
0.5 dl öljyä
0.5 dl sokeria
0.5 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteeniton tattarirouhetta
0.75 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteeniton tumma jauhoseos
1 tl leivinjauhetta
0.5 dl kardemummaa
Tämän pohjan ainekset sekoitin vain keskenään ja levitin piirakkavuokaan. Esipaistoin 10 minuuttia 175 asteessa.
Täytteen laitoin kuten edelläkin. Loppupaistoajaksi riitti 30 minuuttia.
Pehmeä pohja |
Pehmeä pohja, jossa kokeilin tuplamäärää täytettä |
Sämpylätaikinamainen pohja |
Sämpylätaikinamainen pohja normitäytteellä |
Oi tuo jälkkäri, puolukat ja kuuma kinuskikastike, on tosiaankin jälkiruokien aatelia! Ihan parasta ♥ Mutta niin kuulostaa ja näyttää todella herkulliselta tämäkin piirakka :)
VastaaPoistaIhanaa, että sinullakin on hyviä muistoja tuosta retrojälkkäristä. Täytyypä todellakin tehdä sitä taas. Silloin nuoruudessani piti kinuskikastikekin keittää itse, nythän niitä saa jo valmiina kaupoista.
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaHerkullinen piiras. Hyvä makujen yhdistelmä. :)
VastaaPoistaKiitos Kaura. Hapan ja makea todellakin täydentää toisiaan.
Poista