Ensin ajattelin tehdä jonkin maustekakun, sillä jotenkin mielessäni maustekakut ovat aina pitkänomaisia. Sitten päähäni putkahti jostakin sana rommirusina; sellaisen kakun haluan tehdä.
Koska oli sunnuntai-ilta, ensimmäisenä piti tutkia kaappien sisällöt, löytyisikö riittävästi leivontatarvikkeita. Päätin tehdä kakusta gluteenittoman, mutta kaapissa ei ollut kuin tattarijauhoja. Mitähän tästä tulisi? Nyt kokeillaan rohkeasti. Eikös ne parhaat jutut aina synnykin yrityksen ja erehdyksin kautta. Ja niin syntyi tämä resepti (kakusta tuli muuten suussasulavan hyvä):
Ainekset
1.5 dl rusinoita
1 dl tummaa rommia
150 g voita
2 dl sokeria
3 munaa
3.5 dl Virtasalmen Viljatuotteen tattarijauhoja
0.5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
2 dl rahkaa
Leivinuunissa oli vielä tulet kun laitoin jo rusinat likomaan rommiin. Ne saavat olla siinä vaikka useamman tunnin, niin imevät paremmin nestettä.
Kun leivinuuni oli paistovalmis, alkoi itse kakun teko. Vaahdotin pehmeän voin ja sokerin ja lisäsin munat yksitellen vaahtoon. Sitten joukkoon keskenään sekoitetut kuivat aineet ja rahka vuorotellen. Lopuksi vielä taikinaan sekoitin rusinat ja rommin.
Kakkuvuokani on sen verran matala, että tämä taikina oli siihen liian suuri. Niinpä osan taikinasta laitoinkin muffinivuokiin.
Uunissani oli vielä yli 200 astetta ja kakkua paistoin 25 minuuttia. Lämpöä oli kuitenkin selvästi liikaa tälle kakulle, koska pinta tummui liikaakin. 175 astetta ja 40-50 minuuttia olisi varmasti sopivampi paistoaika.
Kakusta tuli todella pehmeä ja suussasulava. Se maistuu voimakkaasti rommilta, joten onkin paremmin aikuiseen makuun. Nimittäin jos siis pitää rommin mausta. Rommin voi varmaan korvata vaikka appelsiinimehulla, jos ei halua alkoholia käyttää leivonnassa.
Minulla ei nyt ole vertailukohtaa siitä, minkälainen lopputulos olisi ollut joitakin muita jauhoja käyttäen. Mutta tuskinpa kakku tästä enää paremmaksi voisi tulla. Tämä olikin todella iloinen yllätys miten hyvin tattarijauho soveltuu myös kakun leipomiseen. Monesti olenkin kakuissa käyttänyt rouheisempia jauhoseoksia, joten hienojakoinen tattarijauho onkin mukavaa vaihtelua kakkutaikinassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti