perjantai 25. tammikuuta 2019

Gluteenittomat Runebergintortut

Runebergintorttuja olen itse leiponut ehkä kerran tai kaksi elämässäni, enkä suuresti mieltynyt niiden makuun. Johtui varmaan siitä, että siihen aikaan ainakin reseptien mukaan taikinaan laitettiin korppujauhoja, jotka tekivät taikinan minusta kuivaksi ja sahajauhomaisiksi.

Joka vuosi en ole edes ostanut valmiita torttujakaan. Jotenkin tuntuu, että koko Runeberginpäivä unohtuu. Onhan se vain yksi ainoa päivä vuodessa, eikä pidempi juhla-aika kuten joulu tai pääsiäinen.

Nyt päätin kuitenkin olla ajoissa ja leipoa Runebergintortut itse hyvissä ajoin ja jopa gluteenittomina. Nämä nykyiset gluteenittomat jauhoseokset ovat vain niin hyviä, että tuntee melkein leipovansa terveellisiä vaihtoehtoja. No, tuleehan näihinkin rasvaa ja sokeria, mutta esim. mantelijauhoissa on myös hyvää rasvaa.

Koska Runebergintorttu kuuluu kuitenkin olla vähän rapean (siis ei sahajauhomaisen) tuntuinen, valitsin hienojen jauhojen lisäksi leivonnaiseen tattariruohetta. Siitä tulee mukavasti karkeutta ja sopivaa purutuntumaa.

Koska en omista oikeita torttuvuokia, leivoin nämä leivonnaiset tavallisessa muffinivuoassa. Lopputulos oli kuitenkin niin herkullinen, että seuraavaa leipomiskertaa varten hankin oikeat, korkeat Runebergintorttuvuoat. Näitähän voi tarjota milloin vain jos jättää hillon ja kuorrutuksen pois. Tai vaihtoehtoisesti voisi tortut koristella pursottamalla päälle erilaisia kerma-rahkasekoituksia. Pitääpä kokeilla. Ja kunhan saan ne oikeat vuoat hankittua, laitan niistä kyllä postaukseen kuvat jälkikäteen.

Ainekset

200 g voita
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 munaa
2 dl mantelijauhoa
1.5 dl perunajauhoa
1 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteenitonta Tattarirouhetta
2 tl leivinjauhetta
1-2 tl karvasmanteliaromia

Pehmeän voin ja sokerin vaahdotin ja lisäsin munat ja sekoitetut kuivat aineet. Munien lisäämisen välissä aina pari lusikallista jauhoja ja lopuksi kaikki jauhot. Karvasmanteliaromeja on eri vahvuisia ja kannattaakin maistaa taikinaa samalla kun sitä lopuksi lisää.

Jaoin taikinan 18 muffinivuokaan ja paistoin 200 asteisessa leivinuunissa noin 15 minuuttia.

Jäähtyneet tortut kostutuin kevyesti rommi-vesiseoksella, koska minusta Runebergintortuttujen kuuluu olla hiukan kosteita.

Seuraavana päivänä koristelin tortut lusikallisella vadelmamarmeladia ja tomusokeri-vesikuorrutuksella. Pikeeri eli tomusokeri-munanvalkuaissekoite antaa kovemman kuorruksen, mutta tyydyin nyt tomusokeri-vesiseokseen.





Lisäys 20.02.2019
Lopultakin sain hankittua ihan oikean runerbergintorttuvuoan. Pellissä on 12 torttupaikkaa, syvyydeltään 8 cm. Heti huomasin kyllä, että eihän yhdestä taikinasta tule näitä isoja torttuja koko pellillistä. Mutta tietysti voi tehdä vähän matalampia. Jotta tortut irtoavat hyvin korkeista vuoista, on vuokien voitelu tehtävä huolella. Myös paistoaika pitenee, jos vuoat laittaa täyteen taikinaa. Pitää vielä kokeilla käyttää leivinpaperia vuokien reunoilla ja pohjassa irrottamisen helpottamiseksi. Olen ennenkin huomannut, että gluteenittomt taikinat ovat sen verran huokoisempia, että vuokien voitelussa on oltava todella huolellinen.

Ja tällaisia tuli sitten "oikeista" Runebergintortuista


2 kommenttia:

  1. Kiitoksia ohjeesta, täytyy ehdottomasti kokeilla itsekin :) !

    VastaaPoista
  2. Kiva, että kiinnostuit kokeilemaan itsekin ohjetta. Kerro sitten mitä pidit? Juuri nautinkin yhden tortun, joka on ollut 2 päivää jääkaapissa. Maut ovat sopivasti tasoittuneet, karvasmanteli maistuu juuri oikealla tavalla.

    VastaaPoista