Tutkin kuitenkin talteen leikkaamaani ohjetta ja ajattelin sitten itsekin kokeilla leipomista.
Ohjeen oli laatinut keittiöalan ammattilainen, mutta siitä huolimatta taikinaksi suositeltiin käytettäväksi valmista voitaikinaa. Näinhän se olisi tietysti helpompi tehdä, mutta minäpä tein itse myös voitaikinan. Minusta nimittäin itse tehty rahkavoitaikina (tavallinen tai gluteeniton) voittaa maussa valmiit taikinat.
Myös täytteen aineksia muuntelin jonkin verran, sillä täytettä keittäessäni tajusin, että täytteen mausteet ovat ratkaisevassa asemassa koko leivonnaisen maun kannalta. Täytteessä on sekä vaniljaa, sitruunaa että kanelia. Niiden käyttöä kannattaa täytettä valmistaessa jopa hieman liioitella, jotta makua olisi myös valmiissa leivonnaisessa. Jos jokin näistä kolmesta mausteesta miellyttää eniten, kannattaa sitä käyttää reilummin.
Voitaikinan tein jo edellisenä päivänä jääkaappiin jähmettymään ja otin sen huoneenlämpöön vajaa tunti ennen kaulitsemista. Vähän pehmenneenä tämä gluteeniton taikina on helpompi käsitellä.
Taikina
100 g voita100 g maitorahkaa
1.25 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteenitonta pullajauhoseosta
0.75 tl leivinjauhetta
Pehmeän voin ja maitorahkan sekoittelin ensin käsin ja nypin seokseen kuivat aineet keskenään sekoitettuna. Gluteenittoman jauhon sijasta voi käyttää 100 g vehnäjauhoja, jos haluaa tehdä tavallisen version taikinasta.
Täyte
2 dl kuohukermaa1 dl punaista maitoa
0.5 dl fariinisokeria
1 tl sitruuna-aromia (tai sitruunan kuorta)
2 tl vaniljasokeria
0.25 tl kanelia
3 kananmunan keltuaista
tomusokeria koristeluun
Kerman, maidon ja mausteet sekoitin ja keittelin noin 10 minuuttia vesihauteessa (vesihauteessa siksi, ettei pala pohjaan). Munan keltuaiset ja sokerin vatkasin kevyksi vaahdoksi ja lisäsin kermaseoksen joukkoon kun se oli ensin jäähtynyt.
Voitaikinan kaulitsin ja otin juomalasilla siitä pyöreitä aihiota, jotka laitoin voidellun muffinivuoan koloihin. Taikinasta tuli 12 muffinipohjaa. Pistelin haarukalla pohjaan reiät ja lusikoin jokaiseen muffiniin täytettä 3 ruokalusikallista.
Paistoin leivonnaiset 200 asteisessa leivinuunissa 15 minuuttia kunnes olivat kauniin ruskeat.
Jäähtyneet leivonnaiset voi koristella vielä tomusokerilla. Reilu mausteiden käyttö kannatti, sillä nämä leivonnaiset todella maistuvat.
Pastel de Natat ennen tomusokerikoristelua |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti