Nuoret omanapuuni tuottivat tänä vuonna jo sen verran satoa, ettei niitä kaikkia tullut syötyä suoraan puusta. Varhaisen Pirja-lajikkeen omenat on jo syöty ja säilötty. Keitin omenalohkoja hiukan pehmeiksi vesitilkassa ja soseutin tehosekoittimessa. Pakastin tämän sokerittoman soseen pieninä annoksina aamupuuron kaveriksi. Lajike on niin makea, ettei se sokeria kaipaakaan. Jaspi-lajike alkaa juuri nyt kypsymään ja niistä käytin pari pudokasta tähän piirakkaan. Ne ovat kiinteämpiä ja happoisempia.
Ainekset
2 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteenitonta pullajauhoseosta tai härkäpapujauhoseosta1 dl mantelijauhoa
0.5 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
100 g voita
1 muna
Täyte:
2munaa
0.75 dl sokeria
1 rkl perunajauhoa
2 dl ruokakermaa 10 %
2 tl vaniljasokeria
2 omenaa
saskatoon-marjoja
Taikinaa varten sekoitin ensin kuivat aineet ja nypin joukkoon pehmeän voin. Vielä sekoitin taikinaan munan ja levitin sen voideltuun piirasvuokaan ja esipaistoin 200 asteessa 5 minuuttia.
Pullajauhoseosta käyttämällä pohjasta tulee sileämpi ja härkäpapujauhoseoksella rouheisempi. Itse pidän enemmän rouheisesta pohjasta.
Tällä välin täytettä varten vatkasin munat ja sokerin hyvin sekaisin. Lisäsin perunajauhon, kerman ja vaniljasokerin.
Esipaistetun pohjan päälle asettelin omenasiivut ja koristeeksi kourallisen saskatoon-marjoja (=marjatuomipihlaja) . Päälle kaadoin täytteen ja paistoin vielä 175 asteessa 40 minuuttia.
Vesivahinkorempan "leiriolosuhteissa" kertakäyttöastiatkin kelpaavat. |
Pirja-omenapuu, joka ei kovin suureksi kasva, mutta on tuottanut satoa ensimmäisestä kesästä lähtien |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti