maanantai 20. marraskuuta 2017

Joulupiparit, mausteiset

Olen jokusen kerran leiponut pipareita valmistaikinasta kun se tuntui helpommalta. Mutta eihän niissä sellaista makua ollut kuin itsetehdystä taikinasta leivotuissa. Varsinkin kun minä pidän hyvin maustetuista pipareista. Niinpä kun olin saanut leivinuuniin tulet sytytettyä aloitin piparitaikinan valmistamisen. Teen yleensä kerrallaan pienen taikinan josta tulee pellillinen pipareita. Tämänkin ohjeen mukaan saat  noin parikymmentä piparia paksuudesta riippuen.

Ainekset

0.5 dl   siirappia
0.75 dl fariinisokeria
75 g     voita
1 tl        kanelia
1 tl        inkivääriä
1 mm    neilikkaa
1 mm    jauhettua mustapippuria
1           pieni muna
1 tl       soodaa
2.5 dl  vehnäjauhoja

mm=maustemitallinen tai veitsenkärjellinen

Sokeri, siirappi, mausteet ja voi kiehautetaan ja jäähdytetään. Lisätään muna ja jauho+sooda. Sitten vain jääkaappiin jähmettymään.

Mausteiden määrä on makuasia, tässä ohjeessa niitä on tuntuvasti.

Kuumimpaan leivinuuniin laitoin ensin perunarieskan, possupadan ja puuropadan hautumaan. No, niillekin olisi riittänyt miedompi lämpötila, mutta ilta oli jo pitkällä ja vasta iltakymmeneltä pääsin pipareita leipomaan. Kun lämpötila oli 225 astetta oli piparien vuoro. Pipareita paistoin kymmenisen minuuttia. Paiston aikana on hyvä kääntää pelti kertaalleen, koska uunin perällä lämpötila on korkeampi.

Ja niinhän siinä kävi, että kun lopulta muistin ottaa pipareista kuvan niistä olikin jo puolet syöty.  Ja uusi annos on nopea valmistaa vaikka joka viikko. Piparitaikinaohjeitakin löytyy niin monenlaisia, että varmasti ennen joulua kokeilen vielä useampaakin erilaista.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti