perjantai 3. marraskuuta 2017

Pasteijanyytit

                                                                                 




Iltaruoalta jäi yli pari pientä perunaa. Mutta ei mitä tahansa perunaa, vaan ihan itse kasvatettuja. Lajike on Annabella, jota kasvatin ensi kertaa tänä kesänä ja johon heti ihastuin sen muodon ja maun takia. Eipä niitä siis voi hukkaakaan heittää, joten pasteijataikinan tekoon siis. Tämä ohjeeni on eräänlainen perunavoitaikina, jota teen usein juuri ylijääneistä perunoista.

Kuorin ja survoin perunoita hieman haarukalla. Punnitsin ne ja painoa oli 54 grammaa. Siispä lisäsin saman verran pehmeähköä voita ja yhtä monta grammaa vehnäjauhoja ja sekoitin ne käsin tasaiseksi taikinaksi. Sitten vain taikina jääkaappiin odottamaan, että juuri lämmitetyn leivinuunin lämpötila vähän laskee.

Parin tunnin päästä kaulin jähmettyneen taikinan suorakaiteen muotoiseksi ja paloittelin sen taikinapyörällä kuuteen osaan. Vähän epämääräisen muotoiset neliöt laitoin  voidellun muffinipellin koloon. Muoto ei nyt ole tässä tärkeintä, koska nämähän syödään jo huomisen päiväkahvin kanssa. Pakastimesta löytyi Poutun savusuikaleita ja sinileimaista emmentaljuustoraastetta. Niitä siis täytteeksi. Ja päälle taitellaan mahdolliset ylimääräiset taikinareunat. Uunin lämpömittari näytti vieläkin 250 astetta, joten laitoin pellin ihan uunin etureunaan. Kääntelin peltiä paiston aikana pari kertaa ja vartin kuluttua pasteijanyytit olivat kauniin ruskeita.

Tämän usein käyttämäni perunavoitaikinan idea on siinä, että sitä voi tehdä kerralla ison tai pienen annoksen. Ja valmiin taikinan voi pakastaakin. Sekoitetaan vain grammamääräisesti aina yhtä paljon perunaa, voita ja vehnäjauhoja. Monesti käytän täytteenä aterialta ylijäänyttä lohta, varsinkin jos sitä on niin vähän ettei siitä enää seuraavalle aterialle riittäisi. Myös ylijääneet kasvikset uppoavat hyvin täytteeseen, niitä voi maustaa vaikka nokareella suosikkituorejuustoa.

Lisäys 4.12.2017
Eilen graavasin ison lohifileen ja tänään huomasin, ettei se kyllä tule millään syötyä kaikki sellaisenaan. Joten jotakin jatkojalostusta taas tarvitaan.

Koska leivinuuni oli lämpenemässä päätin tehdä lohinyyttejä. Eiliseltä oli jäänyt yli yksi pieni keitetty peruna ja tänään jäi yli hiukan muusia, yhteensä 120g. Lisäsin saman verran pehmeää voita ja 120 g Myllärin sämpyläjauhoja, joihin olin sekoittanut 0.5 tl leivinjauhetta ja 0.5 tl suolaa. Sitten vain käsin sekaisin ja jääkaappiin jähmettymään. Suolaa laitoin taikinaan nyt jotta se korostaa lohen makua. Kaulitut neliöt muffinipellin koloihin, täytteeksi keitettyä kananmunaa murskeena, reilu siivu graavilohta, tilliä pakastimesta ja nokare kanttarellituorejuustoa. Leivinuunin etuosassa 250 asteessa olivat vartin verran.

Herkkuja "ruoantähteistä"


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti