maanantai 11. toukokuuta 2020

Juureen leivotut sämpylät (ilman hiivaa)

Jokunen viikko sitten oli iltapäivälehdessä artikkeli leipäjuuresta. Tarina oli pitkä, puoli sivua. Jutun lopuksi kerrottiin, että ohje oli otettu suoraan Kotikokin sivulta ja annettiin osoite sinne. Tästä klikkaat oikealle sivulle.

Tutkin asiaa myös muilta nettisivuilta ja päädyin siihen, että ohjeita on yhtä paljon kuin nettisivujakin. Valinnan varaa siis riittää, mutta minä päädyin kokeilemaan tätä Kotikokin juuriohjetta.

Juuren tekemiseen kuluu 2 viikkoa, mutta aika kului nopeasti. Niin mielenkiintoista oli seurata juuren kehitystä. Parissa päivässä juuri alkoi tuoksumaan happamalta ja viikon kuluttua siinä näkyi jo aivan selvästi kuplimista. Säilytin juuriastiaa keittiön työtasolla, jossa muistin paremmin "ruokkia" sitä joka päivä.

Kahden viikon jälkeen aloitin taikinakokeilut. Pari ensimmäistä kertaa tein taikinasta pataleipää ja sen jälkeen sämpylöitä. Huomasin ekalla kerralla, että taikinan on oltava riittävän paksua. Aluksi jätin sen liian löysäksi ja tuntui, että kohoamisen aikana se löystyi vielä lisää.

Kuvan mukaiset sämpylät olen tehnyt seuraavalla reseptillä:

3 dl vettä
1 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
0.5 dl vehnäjauhoja
1 dl kaurahiutaleita
0.5 dl juurta
4-5 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl auringonkukan siemeniä
2 rkl pellavansiemenrouhetta

Lämpimään veteen sekoitin ensin kaikki muut paitsi hiivaleipäjauhot ja juuren. Seuraavaksi joukkoon juuri ja alustus hiivaleipäjauhoilla sopivan kiinteäksi.

Taikinakulhon peitin muovikelmulla ja jätin sen nousemaan 20 tunniksi (kerran laitoin kulhon päälle vain leivinliinan, mutta silloin taikinan pinta kuivui).

Taikinasta tuli 10 sämpylää. Laitoin sähköuunin lämpenemään 200 asteeseen ja samalla laitoin tyhjän uunipellin sinne kuumenemaan. Sämpylät saivat kohota uunin lämpenemisen ajan eli n. 15 minuuttia. Uunista otetulle kuumalle pellille vedin nousseet sämpylät leivinpaperin avulla ja paistoin niitä 25 minuuttia.

Rouskuvan rapeakuorisia sämpylöitä tulikin. Maku on ihan erilainen kuin hiivalla kohotetuissa sämpylöissä. Näissä maistuu mukavasti juuren happamuus.

Kun kerran on päässyt juurileivonnan alkuun kokeiluista tuskin tulee loppua. Tulevaisuudessa on mukava kokeilla erilaisia jauhosekoituksia ja lisäillä taikinaan muitakin siemeniä ja raasteita.





Sämpylät kohoamassa odottaen uuniin pääsyä


Samantyyppisestä taikinasta leivottu pataleipä (nestettä 3 dl)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti