sunnuntai 18. maaliskuuta 2018

Gluteeniton Puolukka-Appelsiini Juustokakku




En ole mikään täytekakkuleipoja, vaan ennemminkin suosin jokapäiväiseen käyttöön iltapäiväkahvejamme varten sopivia leivonnaisia. Täytekakkuja leivon oikeastaan vain silloin kun vietetään pyöreitä vuosia. Mutta hyydykekakkuja en laske täytekakuiksi ja sellaisen saatankin leipoa jokusen kerran vuodessa.

Pääsiäisen kunniaksi suunnittelin raikasta hyydykekakkua, josta pitää tietysti löytyä jotakin keltaista. Puolukka on suosikkimarjani leivonnassa sen kirpeän maun vuoksi. Ja pariksi puolukalle valikoitui appelsiini, joka sopivasti tasapainottaa puolukan kirpeyttä.

Tämä kakku ei ole mitenkään makea, joten maistele kakkupohjaa ja täytettä ja lisää halutessasi sokeria.

Kakkupohja


2 munaa
0.5 dl ruokosokeria
0.5 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteeniton tumma jauhoseosta
0.5 tl leivinjauhetta
yhden appelsiinin raastettu kuori

Vatkasin munat ja sokerin vaahdoksi ja lisäsin kuivat aineet ja kuoriraasteen. Pohjan paistoin 20 cm irtopohjavuoassa 175 asteessa 15 minuuttia.

Täyte


5 liivatelehteä
2 dl kuohukermaa
2 dl maustettua appelsiinirahkaa
1.5 dl puolukkasurvosta
(ruoko)sokeria

Kiille


1.5 dl appelsiinimehua
2 liivatelehteä

Jäähtyneen pohjan laitoin takasin pestyyn irtopohjavuokaan ja kostutuin sen appelsiinimehulla. Sitten päälle täyte, jossa kermavaahtoon on lisättynä muut aineet.Liivatteita olin liottanut 10 minuuttia kylmässä vedessä ja hyvin puristettuna lisäsin ne tilkkaan kuumaa puolukkamehua Itselläni oli sokeriton puolukkasurvos ja lisäsin 0.5 dl ruokosokeria. Täyte kakkupohjan päälle ja jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Kiilteen valmistuksessa liotin taas liivatelehdet ensin ja kuumensin 0.5 dl appelsiinimehua, johon ne lisäsin. Joukkoon loppu mehusta ja kiille jähmettyneen kakun päälle ja takaisin jääkaappiin.

Seuraavana päivänä irrotin kakun vuoasta ja koristelin. Ja vaikka ei pääsiäinen ole vielä lähelläkään, piti kakkua päästä maistamaan heti. Sopivan kirpeää.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti