perjantai 1. helmikuuta 2019

Pastel de Nata leivokset, tavalliset ja gluteenittomat

Joskus viime vuoden puolella bongasin jostakin lehdestä ohjeen Pastel de Nata ja leikkasin sen talteen (Pastel de Nata käännetään portugalilaiseksi kermaleivokseksi, koska ovat kuulemma alunperin kotoisin sieltä). Leivonnainen oli minulle aivan uusi, en edes muista syöneeni sellaista koskaan. Jokunen viikko sen jälkeen huomasin kuitenkin kaupan paistopisteessä, että niitähän oli siellä myytävänä vaikka kuinka paljon, miten en ollut aikaisemmin reagoinut niihin. Ostin yhden kokeeksi, mutta olin aika pettynyt makuun. Minusta se ei oikein maistunut millekään.

Tutkin kuitenkin talteen leikkaamaani ohjetta ja ajattelin sitten itsekin kokeilla leipomista.

Ohjeen oli laatinut keittiöalan ammattilainen, mutta siitä huolimatta taikinaksi suositeltiin käytettäväksi valmista voitaikinaa. Näinhän se olisi tietysti helpompi tehdä, mutta minäpä tein itse myös voitaikinan. Minusta nimittäin itse tehty rahkavoitaikina (tavallinen tai gluteeniton) voittaa maussa valmiit taikinat.

Myös täytteen aineksia muuntelin jonkin verran, sillä täytettä keittäessäni tajusin, että täytteen mausteet ovat ratkaisevassa asemassa koko leivonnaisen maun kannalta. Täytteessä on sekä vaniljaa, sitruunaa että kanelia. Niiden käyttöä kannattaa täytettä valmistaessa jopa hieman liioitella, jotta makua olisi myös valmiissa leivonnaisessa. Jos jokin näistä kolmesta mausteesta miellyttää eniten, kannattaa sitä käyttää reilummin.

Voitaikinan tein jo edellisenä päivänä jääkaappiin jähmettymään ja otin sen huoneenlämpöön vajaa tunti ennen kaulitsemista. Vähän pehmenneenä tämä gluteeniton taikina on helpompi käsitellä.

Taikina

100 g voita
100 g maitorahkaa
1.25 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteenitonta pullajauhoseosta
0.75 tl leivinjauhetta

Pehmeän voin ja maitorahkan sekoittelin ensin käsin ja nypin seokseen kuivat aineet keskenään sekoitettuna. Gluteenittoman jauhon sijasta voi käyttää 100 g vehnäjauhoja, jos haluaa tehdä tavallisen version taikinasta.

Täyte

2 dl kuohukermaa
1 dl punaista maitoa
0.5 dl fariinisokeria
1 tl sitruuna-aromia (tai sitruunan kuorta)
2 tl vaniljasokeria
0.25 tl kanelia
3 kananmunan keltuaista

tomusokeria koristeluun

Kerman, maidon ja mausteet sekoitin ja keittelin noin 10 minuuttia vesihauteessa (vesihauteessa siksi, ettei pala pohjaan). Munan keltuaiset ja sokerin vatkasin kevyksi vaahdoksi ja lisäsin kermaseoksen joukkoon kun se oli ensin jäähtynyt.

Voitaikinan kaulitsin ja otin juomalasilla siitä pyöreitä aihiota, jotka laitoin voidellun muffinivuoan koloihin. Taikinasta tuli 12 muffinipohjaa. Pistelin haarukalla pohjaan reiät ja lusikoin jokaiseen muffiniin täytettä 3 ruokalusikallista.

Paistoin leivonnaiset 200 asteisessa leivinuunissa 15 minuuttia kunnes olivat kauniin ruskeat.

Jäähtyneet leivonnaiset voi koristella vielä tomusokerilla. Reilu mausteiden käyttö kannatti, sillä nämä leivonnaiset todella maistuvat.





Pastel de Natat ennen tomusokerikoristelua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti