lauantai 21. joulukuuta 2019

Ruisruohepuuro leivinuunissa

Olen varsinainen puurofriikki, aamu ei lähde käyntiin ilman puurolautasta. Usein keitän liedellä  kattilassa yhden aamun puuroannoksen kerrallaan, joko kaura- tai tattarihiutaleista. Sekoitan joukkoon keittämisen loppupuolella vielä yhden raa´an kananmunan, joka kysyy nopeasti kuuman puuron joukossa. Tämä puuroannos pitää nälkää pidemmälle päivään, koska siinä on runsaasti proteiinia mukana.

Talviaikaan kuitenkin haudutan mielelläni leivinuunissa litran annoksen puuroa kerrallaan, josta seuraavina aamuina lämmitän mikrossa tarvittavan määrän.

Kävin taas -kuten joka syksy- puuroainesostoksilla naapurikunnassa, jossa myydään suosimiani Rutalahden Myllyn tuotteita. Ensimmäistä kertaa hyllyssä huomasin nyt ruisrouhepussit, tai ainakaan en ollut kiinnittänyt niihin aiemmin huomiota. En tarkaan tiennyt minkälaista on ruisrouhe tai miten pitkään sitä pitää kypsentää, joten pakkohan sitä oli kokeeksi ostaa.

Olen nyt tehnyt ruisrouhepuuroa useamman kerran käyttämällä nesteenä joko vettä ja jotakin marjalisää tai maitoa. Esim. litra vettä ja pari desiä omenasurvosta tai puolukkasurvosta toimii hyvin. Myös tavallinen maito tai kaurajuoma sopii. Puuro on ihanan pehmeää, jopa ruispuolukkapuuro tulee tästä rouheesta mielestäni parempi kuin ruisjauhoista tehtynä.

Ainekset

1 l maitoa (tai 1 l vettä ja 2 dl marjasurvosta)
3.5-4 dl ruisrouhetta
1 tl suolaa

Voitelin uunipadan öljyllä ja sekoitin siinä kaikki ainekset. Sitten vuoka leivinuuniin, jossa oli vielä reilut sata astetta. Puuro sai hautua siellä kaikessa rauhassa nelisen tuntia.

Ruisrouheen määrä riippuu vähän rouheen valmistajasta. Kannattaa laittaa ensin pienempi määrä ja lisätä myöhemmin jos tuntuu liian löysältä.

Puuroa on hyvä sekoittaa hautumisen aikana kerran tai pari.

Tähän puuroon ei sokerilisää tarvita, raikkaita marjoja vain päälle.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti