keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Stollen eli saksalainen joulupulla

Vuosikymmeniä sitten asuessani Saksassa tutustuin ensimmäisen kerran Stollen-pullaan tai Weihnachtsstollen, niinkuin saksalaiset itse sitä silloin kutsuivat. Suomessa käydessäni joulun aikaan sitä oli tietysti pakko tuoda tuliaisiksi ja nautimme sitä suurena herkkuna glögin kanssa. En tiedä kultaako aika muistot vai miksi Stollen ei tunnu maistuvan enää samalta; ainakaan ne versiot, joita Suomessakin nykyisin myydään.

Toisissa Stolleneissa mantelimassa on pitkänä pötkönä täytteenä läpi koko pullan ja toisissa versioissa mantelimassa on sekoitettu taikinaan. Kumpikin vaihtoehto on maukas.

Aikoinaan saksalaisessa asunnossani kadun toisella puolella oli ihana konditoriamyymälä. Sieltä oli mukava käydä hakemassa viikonloppuaamuisin tuoreita sämpylöitä ja makeita herkkuja. Siihen aikaan sain myös ensikosketuksen sämpylöihin, joihin oli leivottu runsaasti siemeniä taikinaan ja reilusti niitä oli myös sämpylän päällä. Viime vuosina en enää ole vastaavia sämpylöitä löytänyt. Nyt tuntuu, että samoja vähäisemmällä siemenmäärällä kuorrutettuja ja saman mallisia sämpylöitä myydään niin Saksassa kuin Suomessakin.

Tässä nostalgiapuuskassa päätinkin kokeilla itse Stollenin leipomista. Ajatuksen tasolla olin jo vuosia sitä suunnitellutkin, mutta vihdoinkin ryhdyin tuumasta toimeen.

Ainekset

2.5 dl täysmaitoa
25 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
0.5 dl sokeria
0.5 dl hunajaa
3 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
6-7 dl vehnäjauhoja
150 g mantelimassaa
50 g sokeroituja kirsikoita
50 g Dr. Oetker sukaattipaloja
100 g Dr. Oetker hedelmäsekoitusta
1 dl rusinoita
50 g pehmeää voita

Pinnalle:
tomusokeria

Kädenlämpöiseen maitoon liuotin hiivan, suolan, sokerin, hunajan, vaniljasokerin ja kardemumman. Sekoitin joukkoon 3 dl vehnäjauhoja ja sen jälkeen rusinat ja kuivahedelmät (rusinat ja kirsikat pienemmiksi pilkottuina). Jatkoin jauhojen lisäämistä kunnes taikina oli vähän löysempää kuin tavallinen pullataikina. Lopuksi vaivasin taikinaan vielä puolet mantelimassasta paloiteltuna ja pehmeän voin.

Toisen puolen mantelimassaa käytän leipomisvaiheessa.

Taikina on pullataikinaa raskaampi ja siksi annoin sen nousta lämpimässä 2 tuntia.

Tämän jälkeen vaivasin taikinaa kevyesti ja laitoin puolet siitä voideltuun leipävuokaan. Toisesta puolesta mantelimassaa pyörittelin nyt vuoan pituisen pyöreän pötkön, jonka asetin tähän väliin  ikäänkuin sydämeksi. Ja sitten päälle loput taikinasta.

Annoin vielä nousta puoli tuntia ja paistoin 175 asteessa noin puolisen tuntia.

Saksalaisen perinteen mukaan paistunut Stollen sivellään vielä kahdesti runsaalla voisulalla siten, että voisula imeytyy hyvin pullaan. Itse jätin tämän vaiheen väliin ja ripottelin päälle vain suoraan paksun kerroksen tomusokeria.

Tämä tiivis, makea leivonnainen maistuu parhaalta ohuina siivuina.



Mantelimassapötkösydän ei osunut ihan keskelle






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti