sunnuntai 2. helmikuuta 2020

Runebergin Tortut lakkahillolla, gluteeniton

Lauantai-iltana päätin leipoa Runebergin tortut jo valmiiksi, jotta ei jää viime tippaan. 4 päivää vielä itse juhlapäivään, mutta voihan näitä maistella jo ennakkoon tai vaikka pakastaa osan. Taikinasta tulee 8  muhkeaa torttua, joten ei niitä yhden kahvihetken aikana kaikkia jaksa syödäkään.

Ainoa ongelma oli, että vadelmahilloa tai -marmeladia ei ollut kaapissa. Siispä hilloksi valikoitui itse keitetty lakkahillo, joka on sopivan kiinteää.

No, näitä ei nyt varmaan saisi edes kutsua runebergin tortuiksi, koska en noudattanut perinteistä reseptiä hillon osalta. Toisaalta onhan taikinastakin vaikka millaisia variaatioita ja kaikki ne ovat soveliaita. Ja hyvinhän tuo lakkahillokin sopi yhteen kasvasmantelin ja rommin kanssa.

Ajattelin pelata vuoan voitelemisen kanssa varman päälle, koska gluteenittomat leivonnaiset ovat joskus herkempiä tarttumaan vuokaan. Laitoin vuoan pohjalle paperisen muffinivuoan, jotta torttu varmasti irtoaa kokonaisena. Hyvä ratkaisu muuten, mutta kun poistin sen valmiista tortusta, siitä jäi ikävä kuvio tortun alalaitaan. Seuravalla kerralla leikkaan pohjalle vain pyöreän palan leivinpaperia.

 

Ainekset

200 g voita
0.5 dl sokeria
1 dl ruokosokeria
3 munaa
2 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteenitonta hienoa tattarijauhoa
1.5 dl perunajauhoa
1 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteenitonta Tattarirouhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl karvasmanteliaromia

Pehmeän voin ja sokerit vaahdotin ja lisäsin munat ja sekoitetut kuivat aineet. Munien lisäämisen välissä aina pari lusikallista jauhoja ja lopuksi kaikki jauhot ja karvasmanteliaromi.

Jaoin taikinan 8 runebergintorttu-vuokaan ja laitoin jokaisen tortun päälle puoli teelusikallista lakkahilloa, joka paiston aikana painuu taikinan sisään tortun "sydämeksi".

Paistoin 200 asteisessa leivinuunissa noin 25 minuuttia.

Jäähtyneet tortut kostutin dippaamalla rommi-sokeri-vesiseoksella.

Koristelin tortut lusikallisella lakkahilloa ja tomusokeri-vesikuorrutuksella.



Tässä näkyy erityisen hyvin paperisen muffinivuoan jättämä kuvio tortun pohjassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti