sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Gluteeniton Puolukka-Kinuskipiirakka

Joskus hyvin kauan sitten yksi lempijälkiruoistani oli jäiset karpalot tai puolukat kuuman kinuskikastikkeen kanssa. Vieraskelpoisen siitä sai koristelemalla kermavaahdolla ja sitruunamelissan tai mintun lehdillä tai lisäämällä pienen pallon vaniljajäätelöä. Tämä näin vihjeenä retrojälkiruuasta. Enpä minäkään ole sitä tainnut tarjota enää kymmeneen vuoteen. Vahinko sinänsä; maistuu hyvälle ja helppo valmistaa.

Mutta kun puolukat ja kinuski tulivat mieleeni, päätin soveltaa tätä yhdistelmää jotenkin leivontaan. Kehittelin näistä aineksista makeaa piirakkaa, jota itse asiassa leivoinkin kaksi erilaista versiota. "Arkiversiossa" on tiiviimpi pohjataikina, vähän sämpylätaikinamainen ja "vierastarjottava" versiossa on pehmeä pohja. Molemmissa versioissa puolukan ja kinuskin maut tulevat hyvin esille. Olen kokeillut myös tuplata tuorejuustotäytteen määrän, mutta mielestäni tässä julkaisemani ohjeet ovat parhaimmat.

Vierastarjottavan version ainekset

Pohjataikina
100 g voita
0.5 dl sokeria
1 muna
0.5 dl kevytkermaa 15 %
0.5 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteenitonta tattarirouhetta
1 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteeniton tumma jauhoseosta
1 tl leivinjauhetta

Täyte 
1 muna
1 dl kevytkermaa 15 %
100 g kinuskituorejuustoa
0.5 dl sokeria

0.5 l puolukoita
hillosokeria

Pohjataikinassa vaahdotin pehmeän voin ja sokerin, lisäsin joukkoon munan ja kerman sekä keskenään sekoitetut kuiva-aineet. Levitin taikinan piirakkavuokaan ja esipaistoin 175 asteessa 8 minuuttia.

Sen jälkeen lisäsin pohjalle puolukat ja ripottelin päälle hiukan hillosokeria. Puolukoiden päälle kaadoin täytteen sekoitettuna. Ja vielä uuniin edelleen 175 asteeseen 40 minuutiksi.

Arkiversion ainekset

Pohjataikina
1 dl kreikkalaista jogurttia
1 muna
0.5 dl öljyä
0.5 dl sokeria
0.5 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteeniton tattarirouhetta
0.75 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteeniton tumma jauhoseos
1 tl leivinjauhetta
0.5 dl kardemummaa

Tämän pohjan ainekset sekoitin vain keskenään ja levitin piirakkavuokaan. Esipaistoin 10 minuuttia 175 asteessa.

Täytteen laitoin kuten edelläkin. Loppupaistoajaksi riitti 30 minuuttia.

Pehmeä pohja


Pehmeä pohja, jossa kokeilin tuplamäärää täytettä





Sämpylätaikinamainen pohja




Sämpylätaikinamainen pohja normitäytteellä







5 kommenttia:

  1. Oi tuo jälkkäri, puolukat ja kuuma kinuskikastike, on tosiaankin jälkiruokien aatelia! Ihan parasta ♥ Mutta niin kuulostaa ja näyttää todella herkulliselta tämäkin piirakka :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, että sinullakin on hyviä muistoja tuosta retrojälkkäristä. Täytyypä todellakin tehdä sitä taas. Silloin nuoruudessani piti kinuskikastikekin keittää itse, nythän niitä saa jo valmiina kaupoista.

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Herkullinen piiras. Hyvä makujen yhdistelmä. :)

    VastaaPoista