perjantai 18. toukokuuta 2018

Gluteeniton Omenapiirakka

Tämän piirakan kehittely lähti taas periaatteella "otetaan mitä kaapista löytyy". Pakastimessa oli yhä viime syksyisiä omenoita valmiina lohkoina piirakan leipomista ajatellen ja joka kerran kun avasin pakastimen, ne muistuttivat uuden sadon olevan jo joka päivä lähempänä. Siis tuumasta toimeen ja omenalohkot piirakkaan.

Ensimmäisellä kerralla omenalohkojen päälle laitoin vain seoksen jossa oli 1 muna, 1 dl luonnonjogurttia ja 0.5 dl kuohukermaa. Muuta ei silloin jääkaapista löytynyt. Mutta oikein hyvä piirakka tuli näilläkin aineksilla. Erityisesti ihastuin tekemääni piirakkapohjaan ja sen vuoksi jatkoin myös täytteen kehittelyä edelleen.  Pohjassa käytin Tef-jauhoja, jotka antavat taikinaan kauniin vaalean ruskean värin. Pohjan ulkonäkö muistutti niin paljon suklaakakkua, että olin jopa tuntevinani siinä hivenen suklaan makua.

Pohja

1 muna
0.5 dl (ruoko)sokeria
100g sulatettua voita
1 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteeniton tumma TEF-täysjauhoa
1 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia

Täyte

omenalohkoja
sokeria

2 munaa
150 g creme fraichea
0.5 dl kermaa 15 %
1 tl vaniljasokeria

Pohjassa vatkasin munan ja sokerin ja lisäsin siihen sekoitetut kuivat aineet ja voisulan vuorotellen. Pohjaa esipaistoin 5 minuuttia.

Esipaistetulle pohjalle laitoin omenalohkot ja ripottelin päälle hiukan sokeria ja kaadoin lohkoille muut aineet sekoitettuna. Tarkoituksella täytteen ainoa sokeri on siroteltuna omenalohkojen päällä ja minusta se määrä riitti. Paistoin piirakkaa vielä 35 minuuttia.

Olen paistanut piirakkaa sekä leivinuumissa 225 asteessa että kiertoilmauunissa 175 asteessa. Kummassakin tapauksessa paistoajat olivat samat.



Samaa piirakkapohjaa olen käyttänyt myös raparperipiirakan teossa siten, että esipaistetun pohjan päälle olen laittanut vain raparperipalat ja vähän hillosokeria ja takaisin uuniin.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti