perjantai 27. maaliskuuta 2020

Rahkapiirakka pullataikinapohjalla

Jälleen kerran ihmettelin miksi leivon niin harvoin rahkapiirakkaa, vaikka se on suurta herkkuani. Tai ehkäpä se suurin syy onkin, että se on suurta herkkua. Tulisi nimittäin syötyä aina puoli pellillistä kerralla.

Rahkapiirakkaan sopii hyvin pullataikinapohja. Ensinnäkin se on kevyempi kuin murotaikina- tai muu piirakkapohja. Toiseksi samalla vaivalla on helppo leipoa koko pellillinen.

Rahkapiirakkaan tarvittavat aineksetkin löytyvät useimmiten heti kaapista ja ainahan voi soveltaa. Mutta täytettä pitää olla riittävästi. Tällä ohjeella täytekerros onkin paksumpi kuin piirakkapohja.

Vaikka maailma on täynnä toinen toistaan maukkaampia leivonnaisia, on pullataikina erilaisina versioina kuitenkin se mitä oikein kaipaa silloin tällöin. Onneksi tähän kaipaukseen on helppo ratkaisu. Kädet taikinakulhoon ja kohta pääseekin jo maistelemaan.

Pohjataikinan tein jokunen aika sitten postaamani ohjeen mukaan eli "veteen tehty pullataikina", jonka ohjeen löydät täältä.

Täytteen ainekset

500 g maitorahkaa
2 munaa
2 dl ruokakermaa 15 %
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
yhden luomusitruunan raastettu kuori


Pullataikina reseptin mukaisesti tehdään 5 desiin vettä, josta puolet riittää pellilliseen piirakkaa. Toisesta puolesta taikinaa leivoin vadelmamarmeladilla täytettyjä piirakkapullia.

Pellin kokoiseksi kaulittu taikina sai kohota puolisen tuntia, jonka jälkeen voitelin levyn reunat munalla. Päälle kaadoin täytteen ainekset keskenään sekoitettuna.

Sitten tulikin jännä vaihe kun vastalämmitetyn leivinuunin lämpötila hipoi vielä 250 astetta. Laitoin kuitenkin pellin uuniin, käänsin sen toisinpäin 5 minuutin kuluttua. 10 minuutin paistoaika riitti ja piirakanreunat olivat kauniit ruskeat ja pohja täydellisen paistunut.

Tästä taas muistin, että leivinuunin lämpö on jotenkin erilaista. Siellä voi huoletta paistaa korkeammassakin lämpötilassa pelkäämättä leivonnaisten palamista.



Toisesta puolikkaasta taikinaa tuli vielä 14 kpl näitä ihania vadelma-piirakkapullia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti