lauantai 25. huhtikuuta 2020

Pellillinen Mustikkapiirakkaa

Iltapäiväkahvit on meillä päivän vakiotapahtuma. Normaalisti juomme ne pari kertaa viikossa harrastusten yhteydessä ja vähintään kerran viikossa kauppareissun yhteydessä paikallisessa pienessä kahvilassa. Nyt on korona-viruksen vuoksi juotu päiväkahvit aina kotona ja sehän tietää lisääntyvää leipomista. Onneksi viimeisen kuukauden aikana kahvit on pystytty useimmiten juomaan terassilla kevään etenemistä seuraten. Ihanaa vaihtelua talven jälkeen.

Nykyisin uusia reseptejä julkaistaan netissä ja lehdissa niin paljon, ettei meinaa mukana pysyä. Itsekin olen pari viime vuotta kokeillut erilaisia uusia reseptejä ja muokannut niitä mieleisekseni.Nyt tuntuu kuitenkin hyvältä kaiken tämän muuttuneen maailman keskellä palata takaisin perinteisiin.

Pullataikinaan tehty mustikkapiirakka on minusta aina ollut se paras. Johtuneeko jostain lapsuusmuistoista, ehkä. Siihen aikaan marjapiirakat tehtiin meillä kotona aina pullataikinapohjalla ja mitään sen parempaa en voinut edes kuvitella.

Viime kuun alussa postasin ohjeen veteen tehdystä pullataikinasta, jonka löydät täältä. 

Siitä lähtien olen tehnyt pullataikinasta monenlaisia leivonnaisia: pieniä pullapiirakoita, korvapuusteja, rahkapiirakkaa, bostonkakkua. Helppoa ja nopeaa. Tästä puolen litran taikinasta saa kaksi pellillistä piirakkaa  ja vielä jää taikinaa vähän ylikin.

Ohjeenahan tämä resepti ei ole mikään uusi ja erilainen, vaan lähinnä muistutuksena myös itselleni, että "perinteet kunniaan".

Tänään valmistui rahka- ja mustikkapiirakka ja lopusta taikinasta vielä korvapuustipitko. Rahkapiirakan ohje löytyy täältä.

Mustikkapiirakkaa varten siis kaulitaan 2-2.5 dl:n pullataikina uunipellin kokoiseksi ja nostatetaan sitä puolisen tuntia. Sen jälkeen piirakan reunat voidellaan munalla.

Täytettä varten sekoitetaan

1 l (pakaste)mustikoita
2-3 rkl perunajauhoja
1 dl sokeria (tai maun mukaan)

Pakastemustikoissa kannattaa käyttää enemmän perunajauhoja, koska niistä irtoaa mehua enemmän. Ja mustikoita kannattaa laittaa reilu kerros.

Täyteaineet vain piirakkalevylle ja uuniin 200 asteeseen noin 15 minuutiksi.

Herkullista!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti