lauantai 27. tammikuuta 2018

Gluteeniton Avocado-rahkapiirakka

Syön mielelläni avocadoja ja ostankin aina kerrallaan pussin, jossa on 5-6 kpl. Ensin odotellaan, että ne kypsyvät syöntikuntoon ja sitten kaikki pitäisikin jo syödä nopeaan tahtiin ennen kuin pilaantuvat. Aiemmin kokeilin avocadon syöntiä silloin tällöin, mutta en oikein innostunut niiden mausta. Mutta kun riittävän monta kertaa kokeilin kerran pari vuodessa, opin pitämään niistä. Ja etenkin niiden monikäyttöisyydestä ruoan ja smoothieiden valmistuksessa.

Tällä kerralla ajattelin kokeilla niiden sopivuutta leivontaan ja erityisesti taikinan raaka-aineena. Näin tästä kokeilusta syntyi rahkapiirakka, joka ei ole makea. Jos siis pidät erityisen makeista leivonnaisista, kannattaa sokerin määrää lisätä sekä taikinaan että täytteeseen.

Ainekset


100 g    avocadoa (ilman kuorta ja kiveä punnittu)
0.5 dl    rypsiöljyä
1.25 dl   soijajuomaa tai maitoa
1 dl         sokeria
1 tl          vaniljasokeria
1 tl          leivinjauhetta
ripaus     suolaa
1.5 dl      Virtasalmen Viljatuotteen Tumma gluteeniton jauhoseosta

Täyte


250 g    rahkaa
2             munaa
1 dl          maitoa
1 tl           vaniljasokeria
0.75 dl   sokeria
0.25 dl   sitruunamehua
                puolukoita

Pilkotut avocadot sekoitin sauvasekoittimella hienoksi öljyn ja soijajuoman kanssa. Sitten vain joukkoon kaikki kuivat aineet sekoitettuna ja taikina 26 cm piirakkavuoan pohjalle. Esipaistoin pohjaa kymmenisen minuuttia 175 asteisessa uunissa. Sillä välin sekoitin täytteen ainekset puolukoita lukuunottamatta. Esipaistetulle pohjalle ensin rahkatäyte ja kourallinen puolukoita päälle koristeeksi. Ja vielä uuniin noin 40 minuutiksi.

Pohja paistui kauniin ruskeaksi myös alta ja kypsyi muutenkin hyvin. Se on kuitenkin melko tiiviin tuntuinen, johtuen varmaan avocadosta. Mutta hyvältä piirakka maistui, sopivan raikkaalta eikä liian makealta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti