perjantai 2. helmikuuta 2018

Mantelijauhosämpylät

Jokunen vuosi sitten, kun karppausbuumi oli kovimmillaan, leipomotkin kehittelivät paljon uusia karppileipiä. Nythän buumi taitaa olla suurimmalta osin jo mennyt ohi, eikä leipähyllystäkään karppileipiä enää löydy entisessä mittakaavassa.

Mutta kun netin syövereistä eteeni osui vähähiilihydraattisten sämpylöiden ohje, oli aivan pakko kokeilla sitä. Olin tosi epäluuloinen siitä olisivatko ne edes syötäviä.  Vähän muokkasin ohjetta sen mukaan mitä kaapista löytyi. Ohjeessa ei myöskään ollut suolaa, mutta sen lisäsin itse. Mutta yllätys olikin suuri, kun sämpylöistä tuli tosi maukkaita. Ja helppoja leivottavia nämä myös olivat.

Ainekset


2          munaa
2 rkl     turkkilaista jogurttia
2 dl      mantelijauhoja
0.5 dl  seesamin siemeniä
2 rkl     pellavansiemenrouhetta
2 rkl     psylliumia
0.5 dl   juustoraastetta
2 tl       leivinjauhetta
0.5 tl   suolaa

Sekoitin ensin huolellisesti munat ja jogurtin. Sitten seokseen lisäsin kuivat aineet keskenään sekoitettuna. Taikinan pystyy sekoittamaan vaikka lusikalla, jos ei halua käsin vaivata.

Taikinasta tuli 4 reilun kokoista sämpylää. Ne voi ihan käsissä muotoilla sopivan pyöreiksi. Sämpylät menivät uuniin heti ilman kohottamista. 200 astetta ja 15 minuuttia oli sopiva.

Näitä leivon varmasti uudelleenkin. Mantelijauhossa on paljon hyviä rasvoja ja runsaasti erilaisia hivenaineita. Näitä syömällä saa tietysti päivittäisen hiilihydraattimääränkin vähän pienemmäksi.

Sämpylöissä näkyvät vaaleat pilkut ovat käyttämääni Maatilan Parhaat Juustoraastetta. Se poikkeaa rakenteeltaan normijuustoraasteesta siten, että se on pyöreämpää ja isompaa. Tavallinen juustoraaste ei erotu sämpylän pinnalla näin erikseen. Maatilan Parhaat Juustoraasteessa on 50 % edamia ja 50 % kermajuustoa.




Lisäys 9.4.2018
Näitä sämpylöitä olen leiponut nyt säännöllisesti 1-2 kertaa viikossa ja edelleen maistuvat mainioilta. Eilenkin oli tarkoitus leipoa, mutta kaapissa ei ollut mantelijauhoja eikä turkkilaista jogurttia. Niinpä korvasin ne soijajauhoilla ja raejuustolla. Taikinasta tuli sen verran sakeampaa, että lisäsin siihen noin puoli desiä vettä. Hyviä sämpylöitä tuli näinkin. Joskus olen lisännyt taikinaan kourallisen siemeniäkin. 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti