sunnuntai 3. kesäkuuta 2018

Gluteeniton Raparperijuustokakku

Nyt on taas varsinainen juhlaviikonloppu kun erilaisia valmistujaisia vietetään monessa kodissa. Kakkujakin on varmasti tarjolla monenlaisia toinen toistaan herkullisempia. Itselleni ei tänä vuonna osunut tuttavapiiriin yhtään valmistujaa, joten päätin leipoa vähän tavallista paremman kakun vain ihan alkavan kesäkuun kunniaksi.

Samalla voi muistella tätä mahtavan lämmintä toukokuuta, jonka ansiosta voisi olettaa puutarha- ja metsämarjasadosta tulevan ainakin kohtuuhyvän. Pihan hedelmäpuut ja marjapensaat kukkivat aurinkoisten ilmojen aikaan, eikä yhtään yöhalloja osunut siihen aikaan. Nyt on jo marjapensaissa raakileet , samoin metsässä mustikan varvuissa. Hedelmäpuiden osalta raakileiden kehittymistä saa varmaan viikon verran vielä odottaa.

Raparperit ovat jo isoja ja niitä päätinkin käyttää makua ja väriä antavana raaka-aineena. Halusin kakkuun kuitenkin muitakin makuja ja niin siitä tuli tavallaan kolmen maun kakku: raparperi, appelsiini ja irish cream. Hyvin ne sopivatkin samaan kakkuun ja joka lusikallisella sai vähän erilaisen makuelämyksen. Raparperitäyte on niin kiinteää, että se pysyy hyvin kakun välissä jopa palaa leikattaessa, mutta kuitenkin niin pehmeää, että se on kuin "kastike" kakulle.

Monesti olen näihin juustokakkuihin paistanut pohjan erikseen, mutta nyt päätin käyttää perinteistä keksimurupohjaa. Kekseinä käytin itse leipomiani gluteenittomia tattarikeksejä, joiden reseptin löydät täältä

Ainekset 

175 g gluteenittomia keksejä
50 g voita sulatettuna

Täyte 1

1 dl kuohukermaa
2 dl irish cream & coffee maustettua rahkaa
0.5 dl tomusokeria
3 liivatetta

Täyte 2

1 dl kuohukermaa
200 g appelsiinituorejuustoa
0.5 dl tomusokeria
3 liivatetta

Raparperitäyte

250 raparperia
0.5 dl vettä
1.25 dl hillosokeria

Kiille

1.5 dl (raparperi)mehua
0.75 dl hyytelösokeria

Aloitin kakun teon murskaamalla keksit muovipussissa kaulimen avulla ja sekoitin voisulan keksimuruihin. Seoksen laitoin irtopohjakakkuvuoan (halkaisja 20 cm) pohjalle, johon olin leivinpaperin jo asetellut. Ja sitten jääkaappiin jähmettymään.

Seuraavaksi keitin raparperitäytettä kymmenisen minuuttia ja soseutin sen vielä sauvasekoittimella, jotta neste ei kakussa pääse eriytymään.

Jähmettyneelle kakkupohjalle ensin täyte yksi. Liivatteet liuotin liotuksen jälkeen hyvin pieneen vesitilkkaan. Kerma vaahdoksi, rahka , sokeri ja liivateseos joukkoon. Muutamaksi tunniksi taas jääkaappiin.

Tämän jälkeen levitin kakulle raparperitäytteen, joka jäähtyneenä oli jo niin sakeaa, että en käyttänyt siinä liivatetta. Kuitenkin hillo on sen verran pehmeää, että se antaa kakkuun mukavan pehmeän raidan kahden kiinteämmän täytteen välissä.

Kakku jäi nyt yön yli jääkaappiin ja seuraavana aamuna laitoin päälle täytteen 2. Olin jo edellinä iltana vispannut kerralla molempiin täytteisiin kerman, joten 1 kermadesin vaahto oli jo valmiina. Joukkoon vain muut ainekset (liivatteet käsiteltynä kuten täytteen 1 kohdalla) ja täyte kakun päälle ja takaisin jääkaappiin.

Jotta kakun pintaan tulisi enemmän väriä, laitoin vielä raparperimehusta siihen kiilteen muutaman tunnin kuluttua.

Työvaiheita tässä kakussa on monta, mutta jokainen sujuu nopeasti ja itse aika kuluukin lähinnä kakun hyytymiseen.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti