perjantai 26. lokakuuta 2018

Hedelmäinen Myskikurpitsakeitto

Myskikurpitsa on ollut minulle tähän päivään saakka täysi tuntemattomuus. Olen niitä varmasti kaupassa ennenkin nähnyt, mutta koskaan en ole vielä ostanut. Enkä ole edes tiennyt mitä siitä voisi tehdä.

Nyt kuitenkin tuntui, että sana myskikurpitsa tuli vastaan vähän joka mediassa. Siispä tuumasta toimeen ja kauppaan. Ostoskoriini tarttui 800 gramman myskikurpitsa. Sen verran olin jo ohjeita silmäillyt, että kurpitsa on paras paahtaa ensin uunissa. Muuten ohjeita en kovin tarkkaan lukenut ja päätin, että maistan ensin kypsää, paahdettua myskikurpitsaa ja päätän sitten miten sitä maustan. No, ennakkoon olin kuitenkin jo päättänyt, että teen siitä sosekeiton.

Halkaisin kurpitsan ja kaavin pois siemenet ja niitä ympäröivän pehmeän osan. Sitä ei kovin paljon ollutkaan jos vertaa isoon talvikurpitsaan.

Kurpitsanpuolikkaat laitoin leivinpaperin päälle pellille ja niiden viereen pois kaavitut kurpitsansiemenet, jotka ensin olin pyöritellyt suolalla ja grillausmausteella maustetussa rypsiöljyssä.

Leivinuunissa oli 150 astetta ja siemeniä paahdoin 40 minuuttia ja itse kurpitsaa 1.5 tuntia. Pehmeästä, jäähtyneestä kurpitsasta kuori irtosi helposti .

Keiton ainekset

1 myskikurpitsa
1 kasvisliemikuutio
1 dl vettä
1.5 dl ruokakermaa Sitruuna & Pippuri 10 %
yhden appelsiinin mehu
suolaa

Kuumaan veteen liuotin ensin liemikuution ja sitten sekoitin kaikki ainekset sauvasekoittimella soseeksi ja kuumensin soseen. Ja näin nopeasti hedelmäisen makuinen keitto olikin jo valmis. Koristeeksi pinnalle vain paahdetut, maustetut kurpitsansiemenet.

Vaikka on yleensä kovin maustetusta ruoasta välitäkään, tällä kerralla voimakkaasti maustetut siemenet täydentävät hienosti makeahkoa keittoa. Kannattaa siis panostaa siemenien maustamiseen.

Myskikurpitsa on todellakin niin makea, että tässähän tulee nautittua samalla melkeinpä sekä itse pääruoka että jälkiruoka. Tämän kokemuksen jälkeen ei ole todellakaan vaikea uskoa, että  paahdetusta myskikurpitsasta tehtyä sosetta voi hyvin käyttää myös makeita herkkuja leivottaessa.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti