perjantai 14. joulukuuta 2018

Gluteenittomat Joulupiparkakut

Olen ennenkin maininnut jo siitä, että leivon mielelläni gluteenittomia tuotteita välillä koska gluteeniton jauhovalikoima on hyvin laaja ja pelkästään vaihtamalla jauhoja saa leivonnaisiin uusia makuja.

Gluteenittomia piparkakkuja en ole ennen leiponut ja tämän taikinan pitikin olla vain kokeilu. Se onnistui kuitenkin yli odotusteni ja omasta mielestäni piparit olivat niin maukkaita, että julkaisen ohjeen heti ekan leipomiskerran jälkeen.

Minulla on nimittäin omakohtaisia huonojakin kokemuksia gluteenittomista pipareista. Pari vuotta sitten oli tulossa juhliimme vieraita, jotka noudattavat gluteenitonta ruokavaliota. Kun näin kaupassa valmiin gluteenittoman piparitaikinana, ostin sen heti. Ajattelin, että vaikka taikina on valmista, niin ainakin olen ne itse leiponut. Pettymys oli kuitenkin suuri, sillä valmiit piparit maistuivat todella oudoilta. Laitoin kuorrutukseksi gluteenitonta suklaata ja vasta sitten niitä saattoi yhden syödä silloin tällöin.

Mutta tässä tulee nyt resepti, jota voin suositella:

Ainekset

0.5 dl   siirappia
0.75 dl fariinisokeria
75 g     voita
1 tl        kanelia
1 tl        inkivääriä
1 mm    neilikkaa
1 mm    jauhettua mustapippuria
1           pieni muna
1 tl       soodaa
1.5 dl   Virtasalmen Viljatuotteen gluteeniton suomalainen hieno tattarijauho
1 dl      Virtasalmen Viljatuotteen gluteeniton Härkäpapujauhoseos

mm=maustemitallinen tai veitsenkärjellinen

Sokeri, siirappi, mausteet ja voi kiehautetaan ja jäähdytetään. Lisätään muna ja jauhot+sooda. Sitten vain jääkaappiin jähmettymään.

Mausteiden määrä on makuasia, tässä ohjeessa niitä on tuntuvasti.

Tästä annoksesta tulee piparien koosta riippuen n. 20 kpl.

Paistoin piparit 200 asteisessa leivinuunissa n. 10 minuuttia. Käänsin paistopellin kertaalleen toisinpäin paiston aikana, jotta etummaisetkin piparit paistuivat riittävästi.

Kaulinnassa käytin tummaa täysjyväriisijauhoa, mutta tattarijauho sopii varmasti yhtä hyvin.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti