torstai 6. joulukuuta 2018

Kirsikkatähdet

Entisaikoina ei ollut mahdollista leipomisinspiraation iskiessa googlettaa sopivaa ohjetta, vaan silloin turvauduttiin keittokirjoihin. Lisäksi lehdistä leikattiin talteen kaikki mahdolliset ruoka- ja leivontaohjeet.

 Minullakin oli melkoinen nippu näitä lehdestä leikattuja ohjeita, mutta ison osan niistä heitin pois jokunen vuosi sitten. Vähän nyt harmittaa, koska niitä olisi voinut hyvinkin uusin raaka-ainein päivittää tähän päivään. Jotenkin vain tuntui, että ne olivat jo eilistä päivää. Parhaimmat ohjeet onneksi säilytin. Niitä selatessa tulee mieleen monia muistoja ja onnistuneita juhlia. Näitäkin Kirsikkatähtiä olen tehnyt ekan kerran yli 20 vuotta sitten äitini synttäreille ja senkin jälkeen niiden kanssa on monet juhlat juhlittu.

Viimeiset keittokirjani olen ostanut niinkin myöhään kuin reilut 10 vuotta sitten. Asuin silloin ulkomailla eikä käytössäni ollut vielä nettiä. Keittokirjoista oli mukava selailla tuttuja ohjeita, joita ei ihan kokonaan kuitenkaan muistanut ulkoa.

Ainekset

150 g voita
1.5 dl sokeria
1 muna
2 dl mannaryynejä
3 dl vehnäjauhoja
2 tl raastettua sitruunan kuorta
1 tl inkivääriä
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta

Pinnalle:
erivärisiä cocktail-kirsikoita
raesokeria
munaa voiteluun

Pehmeän voin ja sokerin vatkasin kevyesti. Lisäsin munan ja sitruunankuoriraasteen. Lopuksi vielä kuivat aineet keskenään sekoitettuna.

Taikina sai jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin.

Kaulin taikinan kolmessa osassa ja otin tähtimuotilla pipareita, jotka voitelin munalla.. Jokaiselle piparille ripottelin väriraesokeria ja laitoin keskelle kirsikan puolikkaan. Taikinaa ei kannata kaulia turhan ohueksi, piparit ovat maukkaampia vähän paksumpina.

Paistoin Kirsikkatähtiä leivinuunissa 225 asteessa 7 minuuttia.

Aivan yhtä ihanilta ja mureilta maistuivat kuin ennenkin. Ja ihana väripilkku vaikka joulupöytään.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti