tiistai 14. marraskuuta 2017

Itävaltalainen kanelikakku

Tämä kakku tuo mieleeni kouluajat. Kotitaloustunnilla sitä on joskus tehty ja sen jälkeen vuosia leivoin sitä usein kotonakin. Tarvittavat ainekset ovat yksinkertaiset ja löytyvät aina kotoa. Omenasose antaa mukavasti raikkautta ja kuohkeuttaa rakennetta.



Jossakin vaiheessa kadotin ohjeeni ja kakun leipominen unohtui vuosikymmeniksi. Kun sitten tänä syksynä naapuri toi pussillisen omenoita, joista keittelin sosetta, muistui mieleeni tämä kakku. Ohjekin löytyi vielä vanhan keittokirjan välistä.

Ainekset


150 g  voita
1 dl       sokeria
1 dl       fariinisokeria
2          munaa
3.5 dl   vehnäjauhoja
2 tl       leivinjauhetta
3 tl       kanelia
2 tl       vaniljasokeria
1 dl       rusinoita
2 dl      omenasosetta

Voi ja sokerit vaahdotetaan. Munat lisätään hyvin vatkaten. Jauhot + muut kuivat aineet sekoitetaan ja lisätään vuorotellen omenasoseen kanssa ja lopuksi vielä rusinat.

Muokkasin ohjetta sen verran, että puolet jauhoista laitoin Myllärin sämpyläjauhoina ja toisen puolen tavallisina vehnäjauhoina. Jos omenasose on melko sakeaa, jopa 3 dl jauhoja riittää. Silloin kakusta ei tule liian kuiva.

Myllärin sämpyläjauhoja käytän vehnäjauhojen asemasta usein varsinkin muffineissa. Ne ovat karkeampia ja tuntuvat syödessä vähän rouskuvilta. 

Uunissa oli vielä 225 astetta kun laitoin kakun sinne, joten jätin sen aivan uunin etureunaan. Kakku sai olla uunissa tunnin verran jolloin pintakin oli kauniin ruskea eikä liian tumma.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti