torstai 30. marraskuuta 2017

Joulutortut rahkavoitaikinasta

Joulukuun alkua odotellessa on pakko paistaa pellillinen joulutorttuja. Olen pitkään käyttänyt valmiita torttutaikinoita, en edes muista milloin olen viimeksi tehnyt itse torttutaikinan. Varmaan 20 vuotta sitten. Tämä on sikäli hassua, että esim. lohipiirakkaa tehdessäni en käytä valmista lehtitaikinaa, vaan teen sen aina itse. Minusta itse tehdystä lehtitaikinasta valmistettu lohipiirakka on pehmeämpää ja mehevämpää.

No, nytpä aloitankin joulutorttujen teon tekemällä taikinan ensin.

Ainekset


125 g     voita
125 g     rahkaa
2 dl        vehnäjauhoja
0.5 tl     leivinjauhetta

Nypi rahka ja pehmeä voi ensin ja lisää siihen jauho+leivinjauheseos. Sitten vain taikina jääkaappiin jähmettymään.

Ja kun olin nyt päässyt taas itsetekemisen makuun, päätin tehdä myös torttujen täytteen itse. Leikkelin kivettömiä kuivattuja luumuja pienemmiksi ja keittelin niitä hetken pienellä vesitilkalla ja ripauksella hillosokeria lisättynä. Näin sain kiinteämmän täytteen torttuihin.

Jotta sekoitetusta torttutaikinasta saa lehteviä on taikina kaulittava ja käännettävä muutamaan kertaan. Taitoin taikinan aina kolminkerroin 3 kertaa ja kaulin aina uudelleen isommaksi levyksi. Kuulostaa ehkä isolta hommalta, mutta taikina on helppo kaulita.

Taikinasta tulee 9 torttua. Leivinuunissa oli vielä reilu 250 astetta kun torttupellin sinne laitoin. Käänsin pellin kertaalleen ja kymmenen minuutin päästä tortut olivat kauniin ruskeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti