torstai 2. marraskuuta 2017

Perunarieska


Olen aina yrittänyt minimoida ruokahävikkiä ja pyrin käyttämään myös pienimmät ylijääneet ruokaerät. Näin kahden hengen taloudessa se onnistuukin, koska sitä hävikkiruuasta valmistettua uutta syötävää ei tarvitse niin paljoa olla.

Eilen tein perunamuusia neljästä keskikokoisesta perunasta ja jäljelle jäi desin verran muusia. Helpostihan sellainen määrä menisi kompostiämpäriinkin, mutta koska leivinuuni oli lämmin, siitä pienestäkin muusimäärästä oli helppo pyöräyttää perunarieska.

Lisäsin desiin kylmää muusia yhden kananmunan, ripauksen suolaa ja pari desiä ohrajauhoja. Sitten vain taputtelin jauhojen avulla leivinpaperille litteän rieskan. Ja tämä pellin päällä n. 250 asteiseen uuniin 15 minuutiksi. Iltapalalle saatiin uunilämmintä leipää.

Tähän versioon tuli vähän reilummin jauhoja kun kokonainen muna näin pienessä muusimäärässä löysytti taikinaa. Mutta ihan oli hyvää ja pehmeää silti. Varsinkin kun voi sopivasti suli pinnalle.

Olen tykästynyt kovasti persimon-hedelmiin, jotka ovatkin nyt sesonkituotteita Etelä-Euroopassa. Ne sopivat hienosti sekä suolaisiin että makeisiin ruokiin. Ja onhan ne koristeellisen näköisiäkin.

Viimeksi kun otin rieskapeltiä uunista onnistuin saamaan palohälyttimen soimaan. Kuumassa uunissa leivinpaperi oli sen verran kärventynyt että herkkä palovaroitin reagoi jo siihen käryyn.

Lopuksi vielä rieskaohje oikeilla mittasuhteilla:

3 dl    muusia
1         muna
           suolaa
2-3 dl ohrajauhoja


Lisäys 27.11.2017
Käväisin tässä syksylomalla Espanjassa ja poikkesin siellä eräänä päivänä lounaalle suomalaiseen lounasravintolaan. Ensimmäinen yllätys oli se, että ravintolassa oli pöytiintarjoilu. Se ei nimittäin ole mitenkään yleistä siellä suomalaisissa paikoissa, vaikka kaikki paikalliset ravintolat palvelevat aina pöytiin. Toinen yllätys oli se, että ruoan kanssa tuotiin jokaiselle 2 siivua kolmea erilaista leipää voinapin kera. Yksi leivistä oli ravintolan itse leipoma perunarieska, jota ei mielestäni oltu tehty ohrajauhoista. Tästä inspiroituneena päätin itsekin kokeilla erilaista rieskareseptiä.

Muusin, munan ja suolan osuus on edelleen ohjeen mukainen,  mutta jauhoina käytin Myllärin sämpyläjauhoja. Lisäsin myös vajaan teelusikallisen leivinjauhetta. Sämpyläjauhojen ansiosta taikina oli sen verran kiinteämpää, että pystyin paistamaan leivät suoraan leivinuunin arinalla. Uunin lämpö oli 275 astetta ja rieskat paistuivat reilun 10 minuuttia. Toiseen rieskaan muistin pistellä reiät haarukalla ennen paistoa ja se onkin tarpeen koska rieska nousee jonkin verran leivinjauheen ansiosta.

Tästä taisikin tulla uusi suosikkirieskani.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti