keskiviikko 8. marraskuuta 2017

Kokonainen ohraryyni uunipuuro

Täytyy myöntää, että olen puurofriikki. Aamu ei lähde käyntiin ilman lautasellista puuroa. Kesäisin, kun leivinuuni ei lämpene, keittelen puuroannokseni nopeasti kypsyvistä kaura- tai tattarihiutaleista joka aamu. Mutta talviaikaan leivinuunissa hautuu usein puuro litrasta nestettä ja siitä lämmitän useammankin kerran annoksen mikrolla aamupalaksi tai välipalaksi.

Laitan puuropadan uuniin useimmiten uunin lämmitystä seuraavan päivän aamuna. Silloin lämpötila on vielä 100-150 astetta ja puuropata saa hautua siellä rauhassa vaikka koko päivän. Välillä voi sekoittaa ja tarkistaa, että nestettä on riittävästi. Matalan haudutuslämpötilan ansiosta nestettä ei yleensä tarvitse lisätä.

Tänään laitoin puuropataani
2 dl kokonaisia ohraryynejä
1 l   kaurajuomaa
1 tl  suolaa

Punainen maito sopii nesteeksi myös, mutta sitä ei laktoosittomana ollut kaapissani. Puuro sai hautua reilussa sadassa asteessa kuutisen tuntia. Mutta sitten oli jo pakko ottaa kulhollinen maistiaisiksi.

Mustikat, persimonviipaleet ja
pakastekuivattua vadelmaa
lisukkeena


Puuro on mielestäni turhaan aliarvostettu ruoka. Senkin voi tuunata marjoilla ja hedelmillä houkuttelevan näköiseksi. Lisäksi se on edullista ruokaa.

Puuroaineksissa olen ihastunut Rutalahden Myllyn tuotteisiin. Ne viljellään ilman kemiallisia torjunta-aineita. Kaupoissa tuotteita myydään vain välillä Joutsa-Jyväskylä, mutta heiltä voi tilata myös netin kautta. Joka syksy ajelen Joutsaan, josta ostan kerralla puurotarpeet koko talveksi. Tänä syksynä kauppakassiini tuli kokonaisten ohraryynien lisäksi kokonaisia kauraryynejä, puuroruisjauhoja, kokonaisia spelttiryynejä sekä rikottuja ohraryynejä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti