tiistai 7. marraskuuta 2017

Gluteeniton Porkkanakakku

                                              



Yleensä minulla jää leivinuunin lämmittäminen iltapäivään tai iltaan, mutta tänään laitoinkin sinne tulet jo aamuulla seitsemän jälkeen. Näin minulle jäikin aikaa koko päivä käyttää hyväkseni uunin lämpöä. Ja kyllä sitä hyödynsinkin. 10 tunnin ajan laitoin erilaisia patoja ja peltejä uuniin.

Tämän päivän uuniohjelmassa oli lihapadan haudutus, siemennäkkileivän paisto, ruispuolukkapuuron haudutus sekä porkkanakakkutaikinan paisto, josta tein sekä kakun että muffineja.

Porkkanakakkua en ole ennen tehnyt, joten nopealla googlauksella nappasin perusohjeen täältä .  Olin kuvitellut että taikina on raskaampi, mutta sehän onkin hyvin kevyt runsaan munavaahdon ansiosta. Sokerin määrän pudotin kahteen desiin ja niistä toinen fariinisokeria. Makeutta tuli näinkin riittävästi. Jauhot korvasin Sunnuntain gluteenittomalla tummalla jauhoseoksella, jossa karkeuden vuoksi on mukava purutuntuma. Eikä turvota vatsaa kuten vehnäjauho, jonka käyttöä pyrin muutenkin vähentämään. Ohjeessa oli 4 porkkanaa, mutta koska minulla oli jo mehupuristimen tekemä murske valmiina jouduin vähän arpomaan määrää. Lisäsin sitä 170 grammaa. Kakun jo ollessa uunissa sitten selailin muita ohjeita ja oikea määrä olisikin ollut kai 400 grammaa. No, lisätään sitten ensi kerralla.

Sovellettuna ohjeen ainekset ovat siis seuraavat:

4 munaa
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 dl gluteenitonta tummaa jauhoseosta
2 tl soodaa
1.5 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia
1 tl vaniljasokeria
170 g kuivaa porkkanaraastetta
1 dl rypsiöljyä

Taikinamäärä on iso, mutta maistuu aivan ihanalta. Onkohan siinä määrässä juuri maisteluvaraa jätettykin reilummin. Laitoin taikinaa ensin 12 muffinivuokaan, jotta saisin ne nopeammin kypsiksi ja ehtisivät päiväkahvipöytään. Lopun taikinan laitoin 1.5 litran suorakaiteen muotoiseen leipävuokaan, kun sitä edelleen oli niin paljon jäljellä.

Uunin lämpötila oli tässä vaiheessa n. 225 astetta. Muffinit viihtyivät siellä etuosassa vartin verran ja kakku reilun puolituntisen oltuaan aluksi ihan uunin perällä. 

Leivonnaisista tuli niin tumman ruskeita, että ensisilmäyksellä pelkäsin niiden jo palaneen. Mutta ei, juuri sopivia olivat. Gluteenittoman jauhoseoksen takia kakku murenee leikattaessa helposti ja onkin parempi käsitellä oltuaan päivän jääkaapissa tai kauemminkin pakastimessa.

Kuorrutusta en kakkuun laittanut koska pakastan sen annospaloina. Mutta niin oli hyvää, ettei varmasti ollut viimeinen tekemäni porkkanakakku. Ensi kerralla vain enemmän porkkanamursketta. Tätähän voisi käyttää jopa tummana täytekakkupohjana. Täytyypä kehitellä sellainen vaikka jouluksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti