tiistai 19. joulukuuta 2017

Gluteeniton kantarellipiirakka

Vaikka marjastan syksyisin mielelläni ja säilön tarkkaan kaikki puutarhan antimet, en erityisemmin käy sienestämässä. Viime syksynä pakastimeeni kuitenkin kertyi muutama rasiallinen sieniä. Ne tulivat kuin itsestään vastaan metsäpoluilla koiralenkeillä ja pakkohan ne oli talteen ottaa. Erityisesti ilahduin löytämistäni kantarelleista.

Aamuulla pakastimessa katseeni osuikin yhteen kantarellirasiaan ja päätin kaikkien joululeipomusten jälkeen tehdä siitä jonkinlaisen piirakan. Periaatteena taas otetaan mitä kaapista löytyy, joten päivän pyörittelin mielessäni sopivaa ohjetta.

Aamun postissa oli sopivasti tullut paketillinen Virtasalmen Viljatuotteen gluteenittomia jauhoseoksia, joista päätin kehitellä sopivan piirakan pohjan.

Ja tällainen ohje siitä sitten kehittyi:

Piirakkapohja

100 g    voita
100 g    maitorahkaa
1             muna
30 g      emmental juustoraastetta
0.5 tl     suolaa
1 dl         Virtasalmen Viljatuotteen gluteeniton kaurajauhoseosta
1 dl         Virtasalmen Viljatuotteen rouheinen gluteeniton jauhoseosta
1 tl          leivinjauhetta

Täyte

100 g     kantarelleja
1 rkl         voita
1 dl          valkoviinia
150 g      creme fraichea 28 %
75 g        kantarelli-tuorejuustoa
3              munaa
0.5 tl       suolaa

Aluksi pohjaa varten sekoitin pehmeän voin, rahkan, munan ja juustoraasteen. Ja sitten joukkoon kuivat aineet sekoitettuna. Pohjataikina jääkaappiin tunniksi.

Täytettä varten laitoin kattilaan pakkasesta sulaneet kantarellit valkoviinin ja voin kanssa. Kuumensin sen verran, että voi suli ja kantarelleihin imeytyi viini+voi-seos. Toisessa astiassa sekoitin muut täytteen ainekset.

Kaulitsin taikinan kaurajauhoseoksen avulla 26 cm piirakkavuokaan sopivaksi. Laitoin vielä piirakkavuoan taikinoineen pakastimeen 10 minuutiksi. Ennen uuniin laittoa pistelin pohjaan reikiä haarukalla. Esipaiston pohjaa 10 minuuttia 200 asteessa. Sen jälkeen pohjalle kantarellit ja muu täyte päälle, ja takaisin uuniin puoleksi tunniksi. Jotta pohjan reunat eivät kuivuisi liikaa, laitoin viimeiseksi 10 minuutiksi piirakan päälle folion.



Piirakasta tuli tosi maukas. Kerrankin pohja oli ohut ja rapea ja se todella maistui. Täytteessä en tarkoituksella käyttänyt mitään mausteita, jotta kantarellin oma maku tulee esiin. Samasta syystä jätin myös sipulin pois. Täyte oli pehmeä ja kermainen.



Olen vuosien mittaan silloin tällöin leiponut gluteenittomia leivonnaisia erään ystäväni vierailujen takia. Leipominen on tuntunut hankalalta, eikä aina onnistunut kovin hyvin. Vasta nyt ymmärrän, miten suuri vaikutus on oikealla jauhojen valinnalla. Viljatuotteen jauhot ovat valmiita sekoituksia, joista on helppo valita.

Virtasalmen Viljatuotteen jauhosekoituksia




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti