sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Joulutortut kermavoitaikinasta

Paikallisessa kahvilassa mainostettiin itse tehtyjä joulutorttuja, jotka on tehty oikeasta voista ja kermasta. Siis kermasta; en olekaan ennen kuullut, että voitaikinaan voi laittaa myös kermaa. Nopeasti ryhdyin taas tutkimaan erilaisia voitaikinareseptejä. Ja kyllä, kermaa voi todellakin laittaa voitaikinaan ainakin vaahdotettuna. Tämä kuulosti minusta hyvin erikoiselta, siis miten kermavaahto toimii. Selvästi aukko tiedoissani, joten tätä on pakko kokeilla.




Ainekset


125 g    voita
3 dl       vehnäjauhoja
0.5 tl    leivinjauhetta
1.5 dl     kuohukermaa
1 rkl       konjakkia tai tummaa rommia

Vatkasin ensin kerman kovaksi vaahdoksi. Sitten sekoitin toisessa astiassa pehmeän voin ja jauho+leivinjauheseoksen käsin kevyesti. Lisäsin kermavaahdon, joka sekoittuikin yllättävän nopeasti seokseen ja lopuksi tilkka konjakkia. Sitten vain jääkaappiin jähmettymään ainakin pariksi tunniksi.

Taikinaa oli helppo kaulita ja kaulin ja taitoin sen 4 kertaan, jotta tortuista tulee lehteviä. Tein taikinasta 10 torttua, jotka olivat tosi suuria. 15 kpl tästä taikinasta taitaisi olla sopivampi määrä. Monissa lehdissä on nyt hehkutettu persimonin käyttöä myös tortun täytteessä, joten päätin itsekin kokeilla. Laitoin tortun keskelle ensin sentin paksuisen palan kypsää persimonia ja päälle vielä luumumarmeladia.  Toimiva yhdistelmä, vähemmän makea kuin pelkkä luumumarmeladi.

Leivinuunissa oli 220 astetta, ja torttupeltiä pidin siellä 14 minuuttia välillä käännellen. Näistä tortuista tuli kauniin ruskeita, kerma taikinassa varmaan vaikuttaa paistoväriin.

Torttujen mausta tulee mieleen lapsuuden joulut. Tortut ovat pehmeitä, joten ne eivät ole niin lehteviä. Mutta ensimmäisen kerran voin todeta, että nämä maistuvat parhaimmilta ihan huoneenlämpöisinä. Tähän saakka ainakin minä olen lämmittänyt tortut kevyesti ennen syöntiä. Nautitko Sinä torttusi mieluiten kylminä vai lämpiminä?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti