sunnuntai 31. joulukuuta 2017

Gluteenittomat Hanna-Tädin kakut

Meillä on täällä Etelä-Savossa ollut ihana luminen talvi jo joulukuun alusta saakka. Pakkasia ei ole juuri ollut, mutta lunta on niin paljon ettei pienet vesisateetkaan sitä ole sulattaneet. Nyt on saanut nauttia ulkoliikunnasta täysillä joka päivä. Lumitöitä, koiravaljakkohiihtoa ja lenkkeilyä. Siihenhän se valoisa päiväaika on aina mennytkin, mutta onneksi on illat aikaa leipoa.

Eilen syötiin viimeiset joulupiparit. Kun kuitenkin on kiva olla purnukassa joitakin pikkuleipiä kahvin kaveriksi päätin kokeilla Hanna-Tädin kakkuja. Ne on helppoja tehdä ja ihanan mureita syödä. Reseptiä suunnittelin taas sen mukaan mitä kaapista löytyy. Jauhovalinnat ei ehkä kuulosta tyypillisimmiltä pikkuleipiä ajatellen, mutta voin vakuuttaa, että maistuivat aivan mainioilta. Härkäpapu ja rouheinen ei kuulosta aivan pikkuleipäjauhon nimikkeeseen kuuluvalta, mutta minusta ne juuri antavat uutta makua ja purutuntumaa tähän vanhaan, tuttuun pikkuleipään.

En muista mistä olen käyttämäni sitruuna-aromin ostanut, mutta tilalle käy varmasti muutkin aromit.

Ainekset


200 g   voita
2 dl        sokeria
1.5 dl     15 % ruokakermaa
1 tl         sitruuna-aromia (Backaroma Zitrone)
3 dl       perunajauhoja
2 dl       Virtasalmen Viljatuotteen gluteeniton Härkäpapujauhoseosta
2 dl       Virtasalmen Viljatuotteen Rouheinen gluteeniton jauhoseosta
2 tl        leivinjauhetta
1 tl         ksantaania

Käytin nyt taikinaan ensimmäistä kertaa ksantaania koemielessä. Täytyy testata taikina vielä uudelleen joku päivä ilman ksantaania ja katsoa, onko sillä tässä ohjeessa suurta merkitystä.

Sulatettuun, jäähtyneeseen voihin lisäsin sokerin, kerman ja sitruuna-aromin. Kuivat aineet sekoitin ensin keskenään ja sitten vähitellen taikinaan. Vähän Härkäpapujauhoja leivonta-alustalla apuna taikinasta oli helppo pyörittää pötkö ja leikellä se 60 palaan. Palat pyörittelin käsissä pyöreiksi. Laitoin pellin jääkaappiin noin kymmeneksi minuutiksi ja sitten uuniin 175 asteeseen. Paistoaika parikymmentä minuuttia. Kypsyyden näkee näissä pikkuleivissä paremmin pohjan väristä, sillä pinta ruskistuu vähemmän. Tarkkaile siis pohjan väriä etteivät paistu liikaa.

Oikealla näkyy pikkuleivän hyvän värin saanut pohja.
Pienet vaaleat pisteet tulevat jauhojen rouheista, koristeellisia

Lisäys 06.01.2019
Olen nyt vuoden aikana leiponut Hanna-Tätejä monta kertaa ja jättänyt ksantaanin pois. Hyvin ovat pikkuleivät silti onnistuneet. Jauhoja olen myös vaihdellut, käyttänyt mm. pullajauhoseosta ja tattarijauhoa erilaisina yhdistelminä. Rakenne ehkä vähän siten vaihtelee, mutta kaikki ovat olleet maukkaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti