perjantai 8. joulukuuta 2017

Vispattu ruispuolukkapuuro uunissa

Tässä on taas yksi herkkupuuro, jota nykyisin harvemmin enää tehdään. Meillä kasvaa puolukkaa omalla tontilla ja lähimetsissä niin paljon, että täytän puolukoilla kaiken sen tilan pakastimista, joka siihen aikaan syksystä on vielä vapaana. Siis todellista lähiruokaa. Tarvittavat puuroruisjauhotkin kasvat naapurikunnan puolella, käytän nimittäin ilman kemiallisia torjunta-aineita viljeltyjä Rutalahden Myllyn puuroruisjauhoja.

Ainekset


1 l         vettä
5 dl       puolukoita
3 dl       puuroruisjauhoja
0.5-1 tl  suolaa
0.5-1 dl sokeria haluttaessa

Ainekset vain uunipataan, sekoitus, kansa päälle ja uuniin. Itse laitan useimmiten padan leivinuuniin uunin lämmitystä seuraavana aamuna, lämpötila on silloin 100-150 astetta. Parin tunnin päästä sekoitan pataa, puuro tuntuu silloin jopa liiankin paksulta. Mutta kun paistoa jatkaa, puuroseos kyllä notkistuu. En itse laita puuroon sokeria, koska pitkään hautuessaan siitä tulee muutenkin sopivan makeaa. Puuropata saa mielellään olla uunissa 6-7 tuntia tai kauemminkin.

Kun puuro on jäähtynyt vispaan sitä yleiskoneella viitisen minuuttia joilloin siitä tulee samettisen pehmeää. Maistuu kylmänä ja lämmitettynä.

Vispatun vaniljakastikkeen kanssa siitä saa myös maistuvan jälkiruoan, joka on taatusti terveellinen ja kuitupitoinen. Tai kokeile laittaa vispatun puuroannoksen päälle ruokalusikallinen jäisiä puolukoita ja loraus kuumaa kinuskikastiketta.


Vasemmalla vispattu puuro, oikealla vispaamaton


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti