sunnuntai 24. joulukuuta 2017

Gluteenittomat tattarileipäset

Jouluaattoaamu, eikä kiire minnekään. Ihanaa! Joulukuun alusta saakka olen erilaisia valoja ja kynttelikköjä laittanut ulos ja sisälle. Ja vaikka lunta on ollut maassa ja talviset maisemat, ei joulutunnelma ole ollut tullakseen. Viikolla kaivoin joululiinat ja koristeet esille, ja niiden asettelujen jälkeen lisäsin vielä aidot kynttilät ja joulukukat paikoilleen, johan alkoi tuntumaan joululta. Ennen kaikkea tämä hetki, kun kaikki on valmista ja saa vain olla, on parasta joulussa.

Aamupuuroksi oli oikein punaiseen maitoon kokonaisista kauraryyneistä uunissa pitkään haudutettu uunipuuro. Lisänä puolukka-mustikkaseos. Nam. Sen voimalla jaksoi päivän ensimmäisen koiralenkin. Lenkin jälkeisellä kahvilla herkuttelin gluteenittomilla croissanteilla juustojen ja marmeladien kanssa.

Eilen illalla leivoin ensimmäistä kertaa gluteenittomia croissanteja. Kaapissa ei ollut tuorehiivaa ja kuivahiivalla ne eivät kohonneet kunnolla. Maku oli kuitenkin kohdallaan, joten jatkan harjoittelua ja oman reseptin kehittelyä. Jaan sitten reseptini aikanaan täälläkin.

Idea näihin croissanteihin lähti edellisen päivän puhelinkeskustelusta ystäväni kanssa. Hän syö gluteenittomia leipiä ja rajoittaa muutenkin ruokavaliotaan ärtyvän suolen oireyhtymän vuoksi. Mutta suurena croissant-fanina kertoi syövänsä lähes päivittäin tavallisen croissantin. Jäin miettimään miksi hän rasittaa elimistöään vehnällä, jota ei kuitenkaan siedä.  No, toivotaan, että jonakin päivänä hänkin tykästyy gluteenittomaan vastaavaan.

Niiden croissantien jälkeen uuniin menivät myös nämä helposti leivottavat tattarileipäset.

Ainekset


2 dl   vettä
1 ps   kuivahiivaa
1 rkl   siirappia
1 tl    suolaa
2 dl   porkkanaraastetta
1 dl    Virtasalmen Viljatuotteen tattarijauhoja
1.5 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteeniton härkäpapujauhoseosta
2 rkl  öljyä

Lämmitä vesi noin 40 asteeseen ja lisää muut aineet. Nostele pellille löysästä taikinasta lusikalla 9 kekoa. Ripota päälle ihan vähän härkäpapujauhoseosta ja taputtele käsin keot litteiksi ja pyöreiksi. Pistele leivät haarukalle ja sitten vain uuniin.

Leivinuunissa oli reilut 200 astetta ja 15 minuutin paiston jälkeen leipäset olivat kauniin ruskeat. Sitten vain nokare voita lämpimän leivän päälle ja nauttimaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti