Itse tehty leipä oli taas lopussa ja mietin, että voisin käyttää leipätaikinaan pikku annoksina syksyllä pakastamaani omenasosetta. Siitä ajatuksesta lähti tämä ohje:
Ainekset
2.5 dl vettä
25 g hiivaa
3/4 tl suolaa
1 rkl siirappia
1 dl omenasosetta (sokeriton tai vähäsokerinen)
1 dl hienoa porkkanaraastetta
2 dl Virtasalmen Viljatuotteen gluteeniton kaurajauhoseosta
2 dl Virtasalmen Viljatuotteen rouheinen gluteeniton jauhoseosta
0.25 dl rypsiöljyä
Lämpimään veteen sekoitin ensin hyvin kaikki muut paitsi jauhot ja öljyn. Sitten lisäilin jauhoja hitaasti käsin vaivaten ja lopuksi öljy. Jätin taikinan levähtämään kymmeneksi minuutiksi. Taikina on vähän löysä, mutta siitä on helppo leipoa jauhotetulla alustalla 12 sämpylää.
Sämpylät saivat nousta vielä puolisen tuntia. Voitelin ne munalla, vedin terävällä veitsellä viillon keskelle ja ripottelin päälle kuorittuja seesamin siemeniä. Ja sitten uuniin pariinsataan asteeseen. Paistoin sämpylöitä 25 minuuttia. Korkeampi paistolämpötila olisi lyhentänyt paistoaikaa, mutta leivinuunissahan sitä ei voi säätää tapauskohtaisesti. Hyvin silti onnistuivat pitkään paistettunakin.
Aikoinaan äitini opetti miten tunnistaa kypsäksi paistuneen ruisleivän. Leivän pohjaa kopautetaan sormilla ja kumea, ontto ääni on merkki kypsästä leivästä. Toimii näköjään sämpylöissäkin, kokeilin konstia pitkästä aikaa näihin sämpylöihin.
Aikoinaan äitini opetti miten tunnistaa kypsäksi paistuneen ruisleivän. Leivän pohjaa kopautetaan sormilla ja kumea, ontto ääni on merkki kypsästä leivästä. Toimii näköjään sämpylöissäkin, kokeilin konstia pitkästä aikaa näihin sämpylöihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti