keskiviikko 13. joulukuuta 2017

Joulupiparit, kermaiset

Muistan äitini aikoinaan leiponeen joulupipareita jotka olivat pulleita ja pehmeitä. Niissä ei muistaakseni mausteet maistuneet, mutta ne maistuivat siirapilta ja kermalta.

Samaa ohjetta tuskin enää löydän ja päätinkin kokeilla toista ohjetta; siinä on sekä kermaa että haluamani mausteet.

Taikinassa on yksi työvaihe enemmän kun voi ja sokeri vaahdotetaan erikseen. Mutta sitten taikina onkin rakenteeltaan sellainen, että siitä mielellään leipoo pulleita, paksuja pipareita.

Eilisen päivän aikana oli satanut 15-20 cm kevyttä pakkaslunta ja aamun lumitöiden jälkeen pääsinkin jo hiihtoladulle, ekaa kertaa tänä talvena. Eihän meillä täällä syrjäkylällä ole valmiita latuja, mutta vanhoilla retkisuksillani pääsin hienosti hiihtelemään umpihangessa. Kaiken tämän reippailun jälkeen oli taas mukava palata leivinuunin lämmitykseen ja piparien leipomiseen.

Eilen jääkaappiin asettumaan tekemäni piparitaikinan ainekset:

0.5 dl   siirappia
0.5 tl    kanelia
1 mm     mustapippuria
1 mm     neilikkaa
0.5 tl    inkivääriä
0.5 tl    pomeranssinkuorta
100 g   voita
1 dl        sokeria (ruokosokeria)
1            pieni muna
0.5 dl   kuohukermaa
1 tl        soodaa
3.5 dl   vehnäjauhoja

Siirapin ja mausteet kiehautin. Vatkasin pehmeän voin ja sokerin vaahdoksi. Kun siirappiseos oli jäähtynyt, siihen lisäsin muut aineet ja lopuksi jauho+soodaseos. Sitten vain jääkaappiin, jotta maut tasoittuvat.

Annoksesta tulee n. 40 paksumpaa piparia. Sopiva annos kerralla leivottavaksi, eikä tarvitse syödä pipareita kesään saakka. Leivinuunissa on sekin hyvä puoli, ettei tarvitse miettiä sitä, kannattaako uunia lämmittää vaikka vain yhden pellillisen takia. Joka tapauksessa uunimme lämpiää talon lämmityksen takia, joten paistomahdollisuus on pelkkää plussaa.

Piparipeltejä paistoin 8-10 minuuttia reilussa 200 asteessa. Koristeraitoja tein valko- ja maitosuklaasta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti