sunnuntai 17. joulukuuta 2017

Karpalo-tattarinäkkileipä

Ennen olin varsinainen ruisleipäaddikti. Ruisleipää piti olla aamusta iltaan, mikään muu leipä ei kelvannut. Kun sitten viime talvena aloitin säännöllisen siemennäkkärin leipomisen, ruisleivän käyttö väheni kuin itsestään lähes olemattomiin. Ja yllättäen en sitä kaivannutkaan eikä se maistunutkaan enää samalta aamukahvilla. Pikku hiljaa kiinnostuin myös muista näkkileivistä ja tässä resepti uusimpaan näkkiriini, joka on myös gluteeniton.

Ainekset


2 dl       vettä
3 g        kuivahiivaa (1/4 pussia)
150 g   Virtasalmen Viljatuotteen tattarijauhoja
0.5 tl    suolaa
0.5 dl   kuivattuja karpaloita
0.5 dl   kuorittuja auringonkukan siemeniä
             sormisuolaa

Valmistus on helppoa. Kädenlämpöiseen veteen sekoitetaan suola ja jauho+hiivaseos. Lopuksi karpalot, joita voi ensin pilkkoa pienemmiksi veitsellä, ja auringonkukan siemenet sekoitetaan taikinaan.  Taikina jää löysäksi. Taikina saa kohota liinan alla puolisen tuntia.

Taikina levitetään leivinpaperille lastan avulla. Taikinaa ei kannata levittää liian ohueksi, jottei varsinkaan reunat kuivu liikaa. N. 20 x 30 cm levy on sopiva tai jopa pienempi, jos haluat paksumpaa näkkäriä.  Jos pidät "suolasattumista" leivän pinnalla, voit ripotella taikinalevyn päälle hiukan sormisuolaa.

Laitoin pellin 150 asteiseen leivinuuniin vajaaksi puoleksi tunniksi. Käänsin pellin kertaalleen paiston aikana. Kun leivän pinta näyttää kuivuneelta, on se valmis. Näkkäri ei ole heti paiston jälkeen kovaa ja rapeaa, se rapeutuu vielä seuraavan vuorokauden aikana.

Näkkäri kannattaa paloitella jäähtyneenä ja säilyttää avonaisessa astiassa tai paperipussissa, jolloin rapeus säilyy.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti