maanantai 11. joulukuuta 2017

Puolukkamajoneesi

Tämä ohje ei liity mitenkään leivinuunin käyttöön, mutta haluan jakaa sen näin jouluun sopivana. Majoneesin väri on joulun punainen ja se sopii erityisen hyvin esim. kylmäsavulohen ja graavatun lohen seuraksi. Miksei muillekin kaloille ja vaikka salaatinkastikkeeksi.

Jokunen vuosi sitten olen tämän pienen ohjeen leikannut jostakin lehdestä. Olen usein sitä valmistanut juhliini tai vieraiden tullessa. Kukaan vieraistani ei ole sitä aiemmin maistanut, mutta se on saanut varauksettomat kehut aina. Ja lisää ihmetystä on riittänyt kun olen kertonut miten helppoa on valmistaa majoneesi itse.



Ainekset

1            keltuainen
0.75 dl sokeritonta puolukkasurvosta tai 1.5 dl kokonaisia puolukoita
3-4 tl    sokeria
1 mm     rouhittua pippuria
1 mm     suolaa
1 tl         dijon-sinappia
1.5 dl     rypsiöljyä

1 mm= maustemitallinen tai veitsenkärjellinen

Huoneenlämpöisestä munasta erotin keltuaisen ja sen joukkoon lisäsin muut aineet öljyä lukuunottamatta. Yleiskoneen vispilällä sekoitin nopeudella 1. Hiljalleen lisäsin seokseen nyt huoneenlämpöistä rypsiöljyä nopeudella 2. Sen jälkeen vispasin vielä nopeudella 3 kunnes majoneesi oli kuohkeaa eli 3-4 minuuttia.

Todella nopeaa ja helppoa tehdä ja majoneesi säilyy jääkaapissa muutaman päivän.

Viime kesänä kalastimme ahkerasti ja kalaa pääruokana tai lisäkkeenä olikin melkein päivittäin. Innokkain katiskojen kokija taisi olla saksanpaimenkoiramme, jolle kypsennettynä kelpasivat pienemmätkin kalat. Syksyn tullen kalastaminen jäi ja olenkin usein ostanut kylmäsavustettua kirjolohta leikkeleeksi. Siitä saakin heti herkullisemman tuoreen tillin ja puolukkamajoneesin kera tarjottuna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti